Ockupationen av Högdalens skola är en politisk fråga, men har gjorts till en polisiär. Det visar på ett skriande behov av fler platser där det går att vila, bli lyssnad på och få något att äta, skriver 13 representanter för Högdalens vänner.
Högdalens Vänner har snart i tre veckor ockuperat den gamla skolan i Högdalen och därmed sett till att den varit öppen. Hundratals boende har passerat förbi.
Mat har lagats tre gånger om dagen för alla besökare, danskurser har hållits, boendedialoger har organiserats, föräldralediga, förskoleklasser och pensionärer har kommit förbi, utställningar, filmkvällar, föredrag och diskussioner har ägt rum.
Ockupationen har fått ett ansenligt medialt genomslag och lokala såväl som nationella medier har rapporterat om händelsen.
Den snabba mobiliseringen, spridningen och stödet för ockupationen skrämde möjligtvis makthavarna och resulterade i att det under en period pågått en omfattande övervakning av verksamheten och området omkring. Efter att tidningen ETC avslöjat övervakningsaktionen – där polisen har tagit tillfället i akt att registrera alla besökare och personer som rört sig omkring platsen – har nu polisen tillbakavisat uppgifterna om illegal åsiktsregistrering av de besökande på Högdalens Folkets hus.
Vi ser denna spaningsverksamhet som integritetskränkande, omotiverad och illegitim. Dessutom överskuggar sådana initiativ anledningen till varför ockupationen äger rum i första hand.
Vi tar därför tillfället i akt och påminner allmänheten om varför Högdalens Folkets hus tillkommit. Vi anser att Stockholms kommun har agerat partiskt och arrogant vid försäljningen av Högdalens gamla skola. Kommunledningen sålde en byggnad till ett underpris som ägdes av kommunmedborgarna, utan deras insyn eller möjlighet till inflytande.
Vi har inte getts någon talan i frågan och ser förfarandet som en del av privatiseringspolitiken och försäljningen av allmännyttan som intensifierats sedan 2000 i Sverige och i synnerhet i Stockholm. Det uppskattas att över 145 000 lägenheter ur allmännyttan har sålts under de senaste 15 åren och att den stora delen, så många som 82 000, har sålts inom Stockholms län.
Gemensamma skattemedel som gått till att bilda allmännyttiga bostäder i landet har överförts till privatpersoner och framförallt vinstdrivande företag. Offentlig egendom har reats ut och tvingat bort icke-kommersiell verksamhet, hyresrätter och allt som skaver i bilden av den nya staden.
I fallet med Högdalens gamla skola är planen att riva skolan, som skulle kunna brukas gemensamt, och göra plats för bostadsrätter. Förhoppningen är att attrahera en köpstark klass som kan ”höja” statusen på området.
Kort före senaste kommunalvalet meddelade den dåvarande oppositionen, genom Karin Wanngård (S), att de var kritiska till privatiseringen av allmännyttan ”där rik och fattig och ung som gammal har råd att bo”. Kanske förändras prioriteringarna och inställningen till allmännyttan när de kritiska rösterna blir ansvariga finansborgarråd?
Vår inställning förblir dock densamma. Vi kräver tillbaka det som tagits ifrån oss, vår rätt till medbestämmande, vår rätt till att bo kvar och verka i Högdalen.
Att vår öppenhet bemöttes med registrering och övervakning får ses som talande för stadsutvecklingen i stort. Vi tänker på REVA som förvandlar tunnelbanespärrar till inre gränskontroll, s-formade parkbänkar som garanterar att ingen sover där och inhyrda vaktbolag som drar runt i centrum med uppgiften att göra livet till ett helvete för de som inte bidrar till platsens nya image.
Det som borde vara en politisk fråga görs här till en polisiär, och visar egentligen bara på ett skriande behov av fler öppna platser. Behovet av platser där det går att vila, bli lyssnad på och få något att äta – platser att få existera på utan pengar – har bekräftats under de veckor som huset varit öppet. Öppenhet eller kontroll, privatiseringar eller öppenhet, en stad för alla eller de få. I förlängningen handlar det om vilken stad vi vill leva i.
Högdalens vänner
Emir Alwan
Sarah Degerhammar
America Guerrero A
Elof Hellström
Björn Krogvig
Viktoria Lunell
Klara Meijer
Mia Palmberg
Dominika Polanska
Ella Ritter
Holger Rosén
Mani Shutzberg
Victoria Thimander
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.