Regeringen satsar tre miljarder på att höja lärarlönerna. Det innebär i praktiken en lönehöjning med 3 000 kronor i månaden för 60 000 lärare. Satsningen ska premiera skickliga lärare.
I ett fullsatt klassrum i en skola i centrala Visby presenterade statsminister Stefan Löfven och Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, en tremiljarderssatsning på att höja lärarlönerna.
– En bra skola med duktiga lärare är centralt för att Sverige ska stå sig starkt som kunskapsnation i dagens kunskapssamhälle. Vi har en allvarlig situation med stor lärarbrist, sjunkande skolresultat och stor ojämlikhet. Vi måste rusta för framtiden, sa Stefan Löfven under pressträffen.
Huvudmännen kommer att kunna ansöka om medel för att höja lönerna från och med nästa år och besluten om fördelningen fattas lokalt. Lönelyftet innebär i snitt 3 000 kronor extra i månaden för 60 000 lärare. Satsningen står utanför den ordinarie lönerevisionen och ska premiera skicklighet och utveckling i arbetet.
Det är stor skillnad mellan lärarlönelyftet och förstelärartjänsterna, menar Helene Hellmark Knutsson.
– Förstelärartjönsterna är en tjänstereform. Den här satsningen premierar yrkesskickliga lärare inom tjänsten de redan har. Den omfattar också väsentligt fler personer, sa hon.
Arbetet med att utforma reformen har skett i nära samarbete med facket och Sveriges kommuner och landsting. På frågan om inte andra yrkesgrupper kan känna sig förfördelade, svarade Stefan Löfven att det är framtidens folkbildare vi pratar om och att skolan befinner sig i en exceptionell situation.
– Den förra regeringen var inte i närheten av denna typ av satsning, de har inte varit kapabla att genomföra en sådan. Jag hoppas att vi når samsyn med de andra partierna om detta, det vore så klart bra. Men vi vet en sak och det är att vi ska vända utvecklingen och engagerade lärare är nyckeln till framtiden, sa han.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.