Rysslands utrikespolitiska förehavanden, och hur vi ska förstå och reagera på dem, skymmer just nu sikten för den som blickar mot den ryska inrikespolitiken. Frågor om mänskliga rättigheter i Ryssland göms i en dimma som bara tjocknat sedan mordet på journalisten Anna Politkovskaja i oktober 2006.
I början av december i år stormades människorättsorganisationen Memorials internationella researchcenter i S:t Petersburg. Centret arbetar med att dokumentera Stalinregimens terror, i ett Ryssland som sakta börjat svänga mot ett nedtonande av Sovjetunionens förtryck av sina medborgare, med stöd från både nationalister och kommunister.
Maskerade och batongbeväpnade medarbetare från S:t Petersburgs åklagarmyndighet beslagtog centrets hårddiskar och arkivmaterial innehållande akter om flera tusen personer. Den officiella historien är att en person som myndigheterna kopplar till Memorial för ett och ett halvt år sedan ska ha skrivit en artikel i en extremiststämplad tidning. Memorial förnekar all kännedom om kopplingar till tidningen, som dessutom är nedlagd.
Memorial har tidigare upprört regimen i Kreml genom bland annat kritiska perspektiv på situationen i Tjetjenien. En bred uppslutning av forskare världen över protesterade snabbt och kraftfullt mot den skamlösa räden mot centret i S:t Petersburg. I Sverige har det varit tystare. Kanske tänker vi att ryssarna får skylla sig själva när de älskar sönder den där Putin.
Det kan också vara så att med fokus på Tjetjenien och Georgien orkar vi inte med att också se hur Stalins arv, i en obehaglig ironi, just nu revideras i de ryska historieböckerna. En allt vanligare beskrivning är att han räddade landet från Nazityskland och genomförde en framgångsrik industrialisering. Allt mer sällan beskrivs Stalin som ansvarig för morden på många miljoner människor. Hur många tvistar historikerna om och efter att ryska myndigheter nu beslagtagit ett av de viktigaste arkiven lär vi inte få bättre svar. Det är en bekräftelse på att alltför många arkiv sannolikt ännu är ostuderade.
Ryssland har ett minst sagt bristfälligt rättssystem. Under de senaste två åren har ny lagstiftning använts som förevändning för att hindra kritiska organisationer och individer att verka, enligt utrikesdepartementet. Den ryska regeringen har dessutom lagt fram ett förslag om skärpta straff för högförräderi. Det är ingen slump att det sker samtidigt som Stalin plockas tillbaka. Häromdagen lanserade den gamle schackvirtuosen och numera politikern Garry Kasparov en ny organisation, Solidarity, för att samla liberala krafter i kamp mot Kreml. Vi får se hur länge de klarar sig utan besök från maskerad säkerhetspolis och åtal för brott mot den ryska staten.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.