Transportarbetarförbundet riktar hård kritik mot taxitjänsten Uber pop. ”Den innebär ytterligare liberalisering av en bransch som redan är vilda västern”, säger förbundssekreterare Markus Pettersson.
Transportstyrelsen har konstaterat att Ubers tjänst Uber pop, som möjliggör för privatpersoner att bedriva taxiverksamhet genom en app i mobilen, är olaglig och att klassas som svarttaxi. Moderaterna är dock positivt inställda till tjänsten. Partiets trafikpolitiska talesperson Jessica Rosencrantz menar att samåkningstjänster som Uber pop är en möjlighet till mer innovation, nya företag och bättre nyttjande av våra resurser.
– Nyliberalerna har någon idé om att detta är delningsekonomi och ett sätt att utnyttja resurser. Men det är som att jag har en grävmaskin och kör för grannskapet mot betalning men inte tänker betala skatt med argumentet att den hade stått still annars. Uber pop är formaliserad svarttaxi och illegal verksamhet, säger Transportarbetarförbundets förbundssekreterare Markus Pettersson.
Verksamheten är dock svår att kontrollera eftersom förarna inte är registrerade någon annanstans än i Ubers app.
– Det går inte att leda någonting i bevis om man inte har tillgång till Ubers data. Som vanligt släpar lagstiftningen efter den tekniska utvecklingen, men nu ska ju regeringen se över taxilagstiftningen. Det är bra att de ser problemen även om vi tycker att de kan ha högre ambitioner, säger Markus Pettersson.
Fackföreningen har inga problem med Uber under förutsättning att företaget betalar skatt, sociala avgifter, kör enligt vilotidsregler och följer de lagar som gäller för andra spelare på taximarknaden – vissa av Ubers åkerier har tecknat kollektivavtal. Men med Uber pop är det annorlunda.
– Kunden är inte försäkrad, föraren lyder inte under taxilagen och det går inte att kontrollera att förarna betalar skatt. Till historien hör att 20 procent av chaufförernas intäkter går, utan att skattebeläggas i Sverige, via ett bolag i Holland direkt till Uber, ett företag värderat till 50 miljarder dollar, finansierat av bland andra Google och Goldman Sachs, säger Markus Pettersson.
Han menar dock att Uber inte är taxibranschens stora problem.
– Det fackliga problemet är att branschen avreglerats totalt och använts som arbetsmarknadspolitisk insats i 15 år. Det slår direkt mot förarna, säger Markus Pettersson.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.