Hög tid för regeringen att tänka nytt i höstens budget, anser statsvetarprofessorerna Olof Ruin och Ulf Bjereld. Båda uppmanar dessutom S att snarast ta tag i LO:s förslag om en migrationsöverenskommelse med M.
Högern varnar för en urholkning av de statliga finanserna, vänstern ropar på höjda skatter och kraftfulla investeringar medan finansminister Magdalena Andersson sänker förväntningarna genom att upprepa mantrat ”en stram budget”. Det är skarpt läge när regeringen i helgen samlas för budgetöverläggningar på Harpsund.
– Jag hoppas på en budget som inte bara innehåller administration av det gamla. Regeringen behöver tänka nytt och långt, S måste visa att det har kreativitet och inte bara putsa på det som redan är bra. Att de kan göra det redan i denna budget är dock att hoppas på för mycket, säger Ulf Bjereld, S-märkt statsvetarprofessor vid Göteborgs universitet.
Han tror att regeringens stora utmaning är att hitta ett språk som kan försvara budgeten från både höger och vänster och att regeringens trovärdighet är beroende av att den visar en enad fasad, vilket kan underlätta förhandlingarna.
Olof Ruin, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, betonar att helgens överläggningar är ett avgörande möte för regeringen. Han tycker generellt illa om statsvetare som säger plattheter men går med på att sålla sig till skaran.
– Regeringen ska inte dra sig för att föreslå höjda skatter för att verkligen åstadkomma det den vill. Även om man måste diskutera invandrarfrågan, som man har försummat, är det fortfarande viktigt att fokusera på struktur- och arbetslöshetsfrågor, säger han.
Olof Ruin menar att det är hög tid för regeringen att sätta ner foten och visa på riktning.
– Att regeringen lever farligt får inte leda till passivitet. De ska ju försöka överleva valet 2018, dessutom leder passiviteten till att SD ökar och det är ett problem i sig, säger han.
Dessutom anser han att Socialdemokraterna snarast bör ta tag i LO:s förslag om en migrationsöverenskommelse med Moderaterna. Ulf Bjereld är inne på samma linje.
– De bör inte göra upp med hela alliansen, men Moderaterna. Då skulle Centern och Folkpartiet kunna driva en egen, mer öppen linje, kanske med stöd av Vänsterpartiet. Jag tycker det är viktigt att partierna inte gör anspråk på att tycka lika i frågan, det gör de inte. Och det är dumt att låta ett ytterlighetsparti sätta tonen, säger Ulf Bjereld.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.