Från och med november ska regeringen avveckla fas 3. “Extratjänsterna är lovande, men jag är också rädd att de bara blir ett uppsminkat fas 3”, säger Carina Wellton, ordförande Solrosuppropet.
I dag lämnade arbetsmarknadsminister Ylva Johnsson (S) besked om att fas 3 ska börja fasas ut. Från och med november i år ska kommuner och landsting kunna anställa personer i fas 3 i subventionerade extratjänster och vid årsskiftet stryps inflödet av långtidsarbetslösa till arbetsmarknadsåtgärden.
Först till nästa valrörelse räknar Ylva Johansson med att avvecklingen ska vara klar.
– Det är riktigt bra att de stoppar anvisningarna, men samtidigt kan man fråga sig varför regeringen inte vågar ta bort hela åtgärden med en gång, säger Carina Wellton, ordförande för Solrosuppropet, som varit en aktiv röst i debatten om fas 3.
Hon tycker att extratjänsterna är lovande, men också orolig för att de kan bli ett ”uppsminkat fas 3”.
Susanna Svensson, som driver bloggen Fasan, är också glad att regeringen slutligen ger besked i frågan, men är orolig för att extratjänsterna kommer att befästa de a- och b-lag som skapats på svensk arbetsmarknad.
– Vi har ju sett hur arbeten inom exempelvis vård och skogsröjning helt ersätts med praktikanter från olika arbetsmarknadsåtgärder. Jag tror att extratjänsterna kan fortsätta tränga bort riktiga jobb. Jag tror inte att de kommer att lösa det verkliga problemet – att folk inte får jobb, säger hon.
Mindre skeptiska är de båda mot beskedet att långtidsarbetslösa i framtiden kommer att kunna plugga ett år med bibehållen ersättning.
– Det är viktigt att regeringen redan nu börjar planera, så att det inte bara blir meningslösa kurser. Exempelvis finns det ju ams-kurser inom yrken där det redan finns överskott av arbetslösa. Det som behövs är kurser där man kan uppdatera sina kunskaper och sedan få jobb, säger Susanna Svensson.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.