“Är man för en human flyktingpolitik borde man se EU-samarbetet som tämligen utsiktslöst” säger professor Peo Hansen efter beskedet att Tyskland frångår Dublinförordningen.
På tisdagskvällen meddelande tyska migrations- och flyktingmyndigheten att landet inte längre följer Dublinförordningen för syriska flyktingar.
– Dublinförordningen har inte bara spelat ut sin roll, hela systemet är förfelat från början. Man måste fråga sig om det är realistiskt att 28 länder ska ha en gemensam flyktingpolitik alls, säger Peo Hansen, professor i statsvetenskap vid Linköpings universitet, vars forskning fokuserar på det europeiska integrationsprojektets utveckling.
EU tolkade Tysklands besked som ett uttryck för europeisk solidaritet. Peo Hansen ser det som ett tecken på att större strukturella förändringar kanske är på gång. Och att EU-systemets bristande förmåga att ta emot flyktingar spär på debatten om den fria rörligheten.
– I tyska tidningar uttrycker regeringen och det tyska migrationsverket fruktan för att EU:s bristande förmåga kommer att leda till att Schengensystemet bryter samman. Migrationsverkets chef pratar om att Schengenländerna kommer att återupprätta sina gränser om vi inte får ordning på detta, säger Peo Hansen.
Själv tycker han att det är hög tid för EU-länderna att ge upp tanken på en gemensam flyktingpolitik. Bland annat på grund av att de högerextrema politiska vindarna i Europa omöjliggör ett humant mottagande. Men också eftersom EU:s system från början byggt på tanken att inga flyktingar ska komma in – EU saknar helt instrument för att ta hand om de som kommer.
– Är man för en human flyktingpolitik borde man se EU-samarbetet som tämligen utsiktslöst. Det har varit 30 år av ett idogt försök att stoppa människor från att komma. Bättre vore att de fåtalet EU-länder som fortfarande vill ta emot flyktingar inleder ett eget samarbete.
Han tycker också att den mediala bilden är alltför inriktad på den politik som EU-ländernas regeringar står för.
– Det framstår som att folket är rasistiskt och politikerna bara gör som folket vill. Jag tror att det är lika mycket tvärtom, säger Peo Hansen.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.