De flesta vet att sänkta löner för dem som i dag tjänar sämst sätter en press nedåt på allas löner. Vem vill rösta för det?
Moderatledaren Anna Kinberg Batra har utmanat statsminister Stefan Löfven på debatt om ”jobb och integration”. Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé motiverar inbjudan med ”Vi lägger fram konkreta förslag, men från Stefan Löfven är det helt tyst”.
Det finns åtminstone två problem med Tobés uttalande. För det första är det inte sant. Det är inte tyst från Stefan Löfven. Inte om jobben (i vilken bubbla lever Tomas Tobé?), och inte om integrationen.
Regeringen satsar på fler och bättre utbildade SFI-lärare, och på att både svenskundervisning och kartläggning av asylsökandes kompetens ska börja redan under asyltiden. Komvux byggs ut, regeringen satsar mer resurser på validering och på kompletterande yrkesutbildningar. Ett smart snabbspår in på arbetsmarknaden har skapats i samarbete med fack och arbetsgivare.
Ovanpå detta den ”vanliga” sysselsättningspolitiken. Traineejobb, utbildningskontrakt, totalt 150 000 nya jobb på två år, 250 000 nya bostäder till 2020. 68 miljarder jobbsatsningar totalt fram till 2018.
Sådana uttalanden som vi har hört från Tobé riskerar att förstärka den bild av sakernas tillstånd som Sverigedemokraterna vill att vi ska se. Bilden av handfallna politiker utan plan och utan politik, utan ”lösningar”.
Anledningen till att Tobé tycker att regeringen är tyst är förmodligen att regeringen inte föreslår den politik som enligt Expressens Anna Dahlberg är den enda, ”som skulle kunna göra verklig skillnad – att släppa fram låglönejobb i stor skala.”
Tyvärr är Dahlberg inte ensam om att tro att fler dåligt betalda jobb är integrationspolitikens A och O. Den här veckan kommer Dagens Arenas ledarredaktion att ägna en rad texter åt högerns besatthet av låglönepolitik.
Det finns många anledningar att subventionera löner. Men att försöka sätta fart på jobbtillväxten i en deflationsekonomi genom att sänka fattiga människors inkomster, det är rent kontraproduktivt. Oavsett om de fattiga är nyanlända, eller om det handlar om ungdomar som sliter i osäkra sms-jobb.
Lönesänkarpolitiken kan dessutom vara lite svårsåld. De flesta vet att sänkta löner för dem som i dag tjänar sämst sätter en press nedåt på allas löner. Vem vill rösta för det?
Det kanske är därför som Moderaterna också lägger förslag som de hoppas ska minska antalet människor som är i behov av deras integrationspolitik: tillfälliga uppehållstillstånd och skärpt försörjningskrav vid anhöriginvandring.
Båda förslagen har det gemensamt att 1) det är tveksamt om de gör annat än bidrar till att ytterligare försämra livsvillkoren för asylsökande i Europa, utan att för den skull göra det mindre ”attraktivt” att söka sig till Sverige, och 2) de försvårar integrationen.
Lycka till, Moderaterna.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.