Tio gånger under en 14-månadersperiod har arbetsbelastningen på Sahlgrenska sjukhuset varit så hög att skyddsombuden anmält arbetsgivaren till Arbetsmiljöverket. ”Helt ohållbart”, säger Susanne Blom Persson, Vårdförbundet.
Arbetsmiljösituationen på Sveriges nio regionalsjukhus är allvarlig, visar Dagens Arenas granskning.
Mellan juni 2014 och sista juli 2015 har skyddsombuden larmat om ohållbar arbetsmiljö i form av en 6:6a-anmälan* till Arbetsmiljöverket trettio gånger.
– En 6:6a-anmälan är ett rop på hjälp. Det är hemskt olyckligt att skyddsombuden ska behöva ta till ett så kraftfullt verktyg, att sjukhusen inte har en plan för hur de ska hantera arbetsmiljöproblem utan att det måste gå via oss, säger Lise-Lotte Hamfelt, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket.
Allra flest anmälningar har skyddsombuden på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg gjort. Under 14-månadersperioden har arbetsmiljön på sjukhuset haft så allvarliga brister att skyddsombuden anmält arbetsgivaren till Arbetsmiljöverket tio gånger.
– I min värld innebär en 6:6a-anmälan att gränsen är nådd. Det är som att varna arbetsgivaren innan arbetssituationen blir en katastrof och en fara för patientsäkerheten, säger Susanne Blom Persson, Vårdförbundets samordnare för skyddsombud i Västra Götaland.
Hon beskriver läget för de anställda, främst sjuksköterskorna, som helt ohållbar.
– I sommar har sjuksköterskorna jobbat dubbla, ibland trippla pass för att fylla luckorna. De hinner inte ta lunch eller gå på toaletten. Personalbristen gör också att de inte hinner med alla arbetsuppgifter vilket innebär en stor psykisk stress och många tar med sig jobbet hem. Det är ohållbart, men man vill ju hjälpa patienterna, säger Susanne Blom Persson.
Steget efter en 6:6a-anmälan är att stänga arbetsplatsen, ett så kallat skyddsombudsstopp. För att förhindra en sådan situation skär arbetsgivaren ofta ner på vårdplatserna eller tar personal från andra avdelningar för att de ska kunna ge patienterna rätt vård, enligt Susanne Blom Persson.
– När man fixar situationen på en avdelning flyttas bara problemet till en annan. Till slut får man skicka patienterna till andra sjukhus, men det är väl förmodligen samma problem där också. Den stora svårigheten är ju att sjukhusen inte har tillräckligt med personal och inte heller några sjuksköterskor att rekrytera, säger hon.
*Detta är en 6:6a-anmälan
När ett skyddsombud upptäcker brister i arbetsmiljön ska hen ställa krav på åtgärder från arbetsgivaren. Arbetsgivaren har då ett par veckor på sig att förbättra situationen. Om ingenting händer, i vissa fall efter upprepade krav från skyddsombudet, lämnar skyddsombudet en 6:6a-anmälan till Arbetsmiljöverket.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.