Vänsterpartiet är för dåliga på att driva egna projekt utanför regeringssamarbetet, säger Flammans ledarskribent Anna Herdy. Dagens Arena har pratat med tre vänsterpartister inför helgens Vänsterdagar.
I helgen, den 13 och 14 september, håller Vänsterpartiet sin största partiträff för året. Enligt partiet kommer över 1 000 personer att delta och det kommer hållas både seminarier, workshops och tal.
Hanna Cederin är ordförande för Ung vänster och tror att mycket fokus under dagarna kommer att ligga på flyktingfrågor och antirasism. Det hon hoppas se mer av, och en diskussion kring, är organisering i vardagen. Mer praktiskt arbete, att vara ute och möta människor genom exempelvis antirasistiska nätverk och andra mötesplatser, skulle också hjälpa V att öka i opinionen, tror hon.
– Jag tror att det saknas, hos folk i allmänhet, en tro på politik som något som kan förändra. Det är Vänsterpartiets roll att förändra den synen, men det krävs väldigt mycket jobb för att nå ut med det budskapet, det politiska spelet och landskapet präglas av likriktning. Vi måste visa att vi vill ha verklig förändring.
Hanna Cederin tycker att det som kommit fram i budgetförhandlingarna med regeringen har varit bra, men vill se större förändringar.
– Det är för tidigt att säga vem det gynnar med budgetförhandlingarna, men jag tor att alla känner att man vill ha större förändringar, mer åtgärder mot jämlikhet. Inte bara ta tillbaka en del av högerpolitiken, utan bygga samhället.
Under sommaren har det pågått en diskussion inom Vänsterpartiet om kvinnors situation i förorten. Hanna Cederin tror att förortsdebatten har varit större utanför V än inne i partiet.
– Ung vänster vill att man ska låta bli att måla ut förorten som något annat än resten av Sverige. Det centrala budskapet från V är bra. Sen finns det enskilda personer som driver andra saker, det tycker jag är ett problem, men det tror jag man hanterar internt och inte i media.
Partisekreteraren Aron Etzler tycker inte att partiet är skakat av förortsdebatten.
– Nej, men man kan lära sig att diskutera meningskiljaktigheter med respekt för varandra. Alla kan inte tycka lika i ett parti och när det finns skillnader så måste man klara av att hantera dem, säger han.
Aron Etzler ser fram emot helgens vänsterdagar och tror att mycket fokus kommer att ligga på frågor om välfärden, men att det är ett väldigt brett program. Han upplever att vinden har vänt i hur människor ser på välfärden.
– Vi i Sverige tar just nu några viktiga steg ifrån New public management genom bland annat vinstöverenskommelsen. Uppköpen av friskolor och kapitalets intrång i välfärden börjar avstanna. Det är inget slag som är vunnet, det pågår för fullt, men kanske är mindre synligt för allmänheten än det var under valrörelsen.
Budgetförhandlingarna med regeringen tror han har påverkat partiet positivt.
– Den mediala bilden har varit att V haft stort inflytande och det är dessutom sant. Vi vet att budgetarna har blivit bättre utefter krav vi haft. Det har inte bara en betydelse för oss, utan för personer utanför landet som undrar om det är möjligt att föra en rättvis politik.
För att Vänsterpartiet ska växa i opinionen tror Aron Etzler att de behöver bli “bredare och roligare”.
– Vi har ökat mycket medlemsmässigt – nya människor känner sig aktiva och välkomna. När V är som bäst så erbjuder vi människor mycket. Vi har varit upptagna med budgetförhandlingar och ta hand om medlemmar. Nu har vi chans att blicka framåt.
Anna Herdy, ledarskribent för Flamman, tror precis som Hanna Cederin att samtalen i Malmö i stor utsträckning kommer att handla om flyktingfrågan och att Vänsterpartiet måste jobba mer med att möta människor.
– Vänsterpartiet alldeles för dåliga just nu med att ha egna projekt utöver samarbetet med regeringen och det hoppas jag att det pratas om och att partiledningen tar till sig av. Medlemmarna har inte fått något i händerna på länge. Förändring börjar aldrig i riksdagshuset, det måste finnas ett stöd utifrån för det man vill driva först.
Hon tycker också att arbetet inför valet 2018 borde ha startats tidigare.
– Jag tror att det är avgörande att man börjar bilda opinion igen. V är en jättebra valorganisation, men det är först nu man börjar med arbetet att vinna valet 2018 och det tycker jag är för sent. Utan ett oppositionstryck kommer man inte klara av det man vill i förhandlingen med regeringen. Vänsterpartiet måste visa att partiet är opposition.
Anna Herdy tycker, precis som Aron Etzler, att V har skickliga förhandlare som vunnit i viktiga symbolfrågor, men så länge grunden inte ändras, genom att till exempel höja skatten eller låna pengar till investeringar, så kommer det inte att bli några större förändringar.
Om förortsdebatten tycker Anna Herdy att den framför allt påverkat stämningen inom partiet och att det kommit väldigt få förslag ur den.
– Det känns symptomatiskt, det handlar om att positionera sig och det har skapat en polariserad debatt, vilket skadar partiets förmåga att debattera andra saker.
Den senaste tidens gemensamma fokus på flyktingfrågan har dock hjälpt partiet att komma vidare, tycker hon.
– Överens har man inte blivit, men det kommer annat i vägen och fantastiskt att man kan fokusera på annat. Det är en positiv skjuts att människor är så bra i allmänhet. Det är vad partiet behöver.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.