På tisdagen öppnar riksdagen. Dagens Arena har pratat med företrädare för utskotten om vilka som är höstens viktigaste frågor.

I dag tisdag öppnar riksdagen och statsminister Stefan Löfven (S) läser upp sin regeringsförklaring. Sedan drar riksdagslunken igång och med den det viktiga utskottsarbetet. Dagens Arena frågade rödgröna riksdagsledamöter vilka frågor som kommer att vara viktigast i respektive utskott under hösten.

Raimo Pärssinen (S), arbetsmarknadsutskottet

Raimo Pärssinen– Vi kan i lugn och ro få igenom vår budget enligt decemberöverenskommelsen. Det ger oss många verktyg för att bekämpa arbetslösheten och då speciellt ungdomsarbetslösheten. Det andra är att vi kan få på plats bättre och effektivare åtgärder för etablering av nyanlända. Det är de två tunga områdena som jag ser det.

– Jag tror att det finns ganska stor konsensus beträffande integration och etablering. Det svåra blir att få alla saker på plats och få det att börja verka så tidigt som möjligt.

Nooshi Dadgostar (V), civilutskottet

Skärmavbild 2015-09-14 kl. 15.29.24– Regeringens bostadspaket. Det ligger på vårt bord att det slår bra ut. Vi måste få upp antalet hyresrätter. Vi måste också se till att renoveringsstödet till miljonprogrammen fungerar på ett bra sätt och att vi får till de upprustningar vi tänkt utan att hyrorna går upp för mycket.

– En stötesten är att många borgerliga kommuner inte upplåter tillräckligt med mark för bostadsbyggande. Det kan komma att bli ett problem.

Fredrik Olovsson (S), finansutskottet

Fredrik Olovsson– Vi hanterar ju hela budgetprocessen i finansutskottet så det är alltid en tung fråga för oss på hösten och så kommer det mer propositioner på våren. Jag hoppas att arbetet kommer att gå mycket enklare än vad det gjorde förra året med tanke på vad som hände då. Men viktigast är ju jobb, skola och hur vi ska kunna säkra välfärden.

 

Alexandra Völker (S), försvarsutskottet

Alexandra Völker – Det sista vi gjorde innan sommaren var att ta inriktningsbeslut för de kommande fem åren, så främst kommer vi arbeta med att verkställa det. Vi ska också utreda material- och personalfrågor.

– Med största sannolikhet kommer också frågan om insatserna i Mali och Afghanistan att tas upp, där tar vi ju beslut en gång om året om huruvida vi vill vara kvar eller inte.

Linda Snecker (V), justitieutskottet

Linda Snecker– Vi vet inte så mycket om hösten än, men något som säkert kommer att komma upp är terroristlagstiftningen. Den har varit på gång länge, debatterats mycket och det har lagts ett förslag. Vad vi i Vänsterpartiet tycker är väldigt viktigt är samtyckeslagstiftningen och den sexualbrottsutredning som håller på just nu. Den bevakar vi väldigt noggrant, det är en prioriterad fråga i Vänsterpartiet.

– En fråga som jag har drivit mycket i utskottet är häktningen av barn. Sverige är ett land som ofta häktar barn och vi isolerar även människor i hög grad, något som vi har fått mycket kritik för av bland annat FN. Jag hoppas att det finns en öppning för att vi ska kunna förbjuda häktning av barn i Sverige.

Björn von Sydow (S), konstitutionsutskottet

­Björn von Sydow– Vi arbetar med två teman. Det ena är granskningen av regeringen och regeringens förvaltning, höstgranskningen. Då tar man bland annat upp en del rutinsaker som frågor kring utnämningen av statsråd.

– Parallellt med det kommer vi att göra en granskning av riksdagens tillkännagivanden. Det har kommit att aktualiseras i och med att man på senaste riksdagsmötet kom med negativa tillkännagivanden, där man alltså säger vad regeringen inte får göra. Det kommer vi att ta upp som ett särskilt betänkande.

Niclas Malmberg (MP), kulturutskottet

Skärmavbild 2015-09-14 kl. 16.55.25– Vad medieutredningen kommer fram till blir den mest intressanta politiska frågan under riksdagsåret. Dagspressens situation är pressad, för att journalistiken ska överleva krävs en radikal förändring av systemet. Vi hoppas kunna presentera förslag under året.

– Vi behöver journalistisk granskning och grävande journalister runt om i hela landet. I partiet pratar vi om hur vi kan knyta det till public service och medieutredningen.

– I utskottet håller de sju demokratiska partierna ihop och driver en ganska sammanhållen linje. Jag förutsätter att alliansen fortsätter hålla rent mot Sverigedemokraterna.

Stina Bergström (MP), miljö- och jordbruksutskottet

Stina Bergström– Klimatmötet i Paris kommer så klart att vara den stora frågan. Inför förhandlingarna är det viktigt att vi visar att vi är i framkant. Annars är det är mycket fokus på klimatsatsningar i höst, då vi vet att det kommer i budgeten. Regeringen har redan presenterat satsningar på elbilar, elbussar och extra pengar till klimatanpassning. Vi är också glada för de extrasatsningar vi får till skydd av värdefull natur.

– En annan viktig fråga är att vi kommer igång med en översikt av skogsvårdsslagen, det har regeringen aviserat att man tänker göra.

Lise Nordin (MP), näringsutskottet

Lise Nordin– Jag har energifrågorna på mitt bord och där kommer vi att hantera regeringens förslag om att höja ambitionsnivån i elcertifikatsystemet, det stödsystem som finns för utbyggnaden av förnybar el. Där har regeringen föreslagit att höja utbyggnadsmålet till år 2020. Vi vet att delar av allianspartierna uttrycker skepsis mot att ge stöd till förnybar energi, så där finns en viss ideologisk skiljelinje. Men det ser ut som att vi kommer att få en riksdagsmajoritet för det.

– En fråga som också diskuteras mycket är frihandelsavtalet TTIP men där finns inget beslut som jag känner till. Men det är en fråga som kommer att komma upp.

Rasmus Ling (MP), skatteutskottet

Rasmus Ling– I skatteutskottet kommer mycket att kretsa kring budgeten och de olika skatteförändringar som kommer med den. Det handlar om frågor som drivmedelsskatt och punktskatterna som höjs.

– En annan viktig fråga kommer att vara arbetet mot internationell skatteflykt. Det pågår ett sådant projekt och vi kommer troligen att arbeta fram en proposition som handlar om att det ska ske en automatisk upplysning mellan skatteverk i OECD-länderna. En väldigt viktig fråga för att få ordning och reda och motverka brottslighet.

– Vi samarbetar på ett bra sätt inom utskottet men den miljöstyrande effekten, som vi är mycket angelägna om, kommer vi att ha fortsatta diskussioner om hur den kan genomföras på ett bra sätt.

Rickard Persson (MP), socialförsäkringsutskottet

Rickard Persson– Migrationsfrågan är ständigt aktuell och kommer att vara det lång tid framöver. Den största frågan jämte den är de accelererande sjukskrivningarna. Det är en viktig fråga som också kommer att vara aktuell under lång tid. Sedan kommer det några ytterligare propositioner, till exempel om underhållsstödet.

 

 

Karin Rågsjö (V), socialutskottet

Karin Rågsjö– Vi kommer att fortsätta att lägga motioner om socialtjänsten och missbrukspolitiken, det tycker vi är viktiga frågor. En annan fråga som bara tickar på är vinster i välfärden, hela lagen om valfrihet som bara fortsätter.

– En utmaning är att Sverigedemokraterna har “hängts på” på alliansen. Det gör att det blir ett svårt politiskt läge. Konsekvensen blir att politiken bara står och stampar i ett antal frågor, som det blev i till exempel lagen om valfrihet som skickades tillbaka. SD har ju som idé att sabba så mycket som möjligt, och det tycker jag är ett problem.

Pia Nilsson (S), trafikutskottet

Pia Nilsson– Det finns många viktiga frågor som vi kommer att hantera under hösten, till exempel sjöfarten, organisationen av järnvägen och speciellt järnvägsunderhållet. Tjälsäkring av vägar, se till att kollektivtrafiken fungerar och kanske till och med kan få den fungera lite bättre, är också på dagordningen. Att bevaka flyget är också viktigt, inte minst Bromma kontra Arlanda.

– Det verkar som att alliansen ska obstruera kring det mesta nu, de har bestämt sig för att få till så många tillkännagivanden som möjligt. Det första året har varit lite tråkigt på så sätt, de har verkligen inte försökt att gå oss till mötes. Det finns ju mycket vi kan samarbeta kring. Jag hoppas verkligen att alliansen försöker samarbeta över blockgränsen, framför allt för att få undan Sverigedemokraterna från inflytande.

Lena Hallengren (S), utbildningsutskottet

Lena Hallengren– Budgeten är den största arbetsuppgiften. Den ska beredas och debatteras och beslutas om före jul. Annars har Skolkommissionen påbörjat sitt arbete, flera av ledamöterna i utbildningsutskottet kommer att sitta i referensgruppen för kommissionen. Framför allt för att jobba med långsiktighet och att hitta framgångsfaktorer för skolan. Och att så långt som möjligt kunna enas där, trots ideologiska meningsskiljaktigheter.

– Avhoppningarna från gymnasieskolan och yrkeshögskolan är också viktiga frågor. Speciellt i skenet av att det ska göras stora satsningar på yrkeshögskolan. Med det följer även en del förändringar på yrkeshögskolan för att de bättre ska kunna matcha de behov som finns på arbetsmarknaden.

Hans Linde (V), utrikesutskottet

Hans Linde– Under hösten ligger fokus på att hantera budgeten medan våren kommer att handla om våra betänkanden. I utrikesutskottets fall kommer det framförallt att handla om biståndspolitiken.

– Det är alldeles uppenbart att utvecklingen i både Mellanöstern och Ukraina kommer att vara frågor där vi som utskott kommer att behöva diskutera.

– Eftersom både Centern och i Kristdemokraterna har omprövat sin syn på Nato så kan jag verkligen att tänka mig att det kommer att bli än mer fokus på säkerhetspolitiken under hösten. Och mer diskussioner för där finns det ju verkligen stora åsiktsskillnader.

Carl Schlyter (MP), EU-nämnden

Skärmavbild 2015-09-14 kl. 15.55.55– Migrationsfrågan fortsätter att vara högt upp på vår dagordning. Det finns EU-länder som tycker diametralt annorlunda än alla svenska partier. Det är vårt ansvar att hitta en lösning så människor inte offras på grund av att politiker inte kan komma överens.

– Klimattoppmötet i Paris är också angeläget. Det är sällsynt akut att vi får till en ambitiös överenskommelse. På lång sikt kommer vi också att arbeta med ett förslag från EU-kommissionen om cirkulär ekonomi och ekonomisk hållbarhet.

Marie Granlund (S), EU-nämnden, tillägger att EMU har en rapport om hur EU-länderna ska samarbeta bättre, i pipeline. Där är det viktigt för EU-nämnden att bevaka att EU28 hålls ihop.