”Det har saknats en övergripande förklaringsmodell och en tydlig idé om hur man vill förändra samhället”, konstaterar Socialdemokraternas valanalys.
Valrörelsen 2014 var en framgång för Socialdemokraterna som folkrörelse. “Ändå kan man inte säga att Socialdemokraterna vann valet”, konstaterar partiets valanalys som presenteras på fredagen.
Enligt analysen är en anledning att valrörelsen 2014 i princip var helt fokuserad på integration och invandring. Åtminstone i media. En game-changer var Reinfeldts tal om öppna hjärtan. Något som sedan förstärktes av Anders Borgs och Carl Bildts utspel där de målade upp en kaosartad bild av Sverige.
”Under supervalåret stod Sverigedemokraterna och deras huvudfråga i centrum av debatten. Till detta bidrog alla de kampanjer, granskningar, aktioner för att vända ryggen till vid partiets offentliga möten och delningar för och emot partiet i sociala medier”, skriver valanalysgruppen.
Mycket lite mediebevakning låg på äldrevård och sjukvård – de sakfrågor där Socialdemokraterna har starkast förtroende av alla partier. Andelen väljare som har högst förtroende för Socialdemokraterna i välfärdsfrågor ligger dock bara på 30 procent, alltså lika hög andel som röstade på partiet. Enligt valanalysen är inte det tillräckligt för att kunna konstatera att Socialdemokraterna ”äger” välfärdsfrågorna.
”Det är bra att de som röstar på Socialdemokraterna också har förtroende för partiets politik i några av de avgörande sakfrågorna, men för att på allvar kunna säga att man äger en fråga bör man nå över sin väljarandel i just den frågan”, skriver gruppen.
För väljarna var dock inte invandring och integration den viktigaste frågan utan skola, ekonomi och välfärd.
“Med utgångspunkt i detta borde det ha varit Socialdemokraternas och Moderaternas val”. Socialdemokraterna lyckades inte växla in väljarnas prioriteringar till ökat stöd för partiet, konstaterar analysen.
När delar av den traditionella vänster-högerskalan kapades, bland annat genom Reinfeldts öppna-hjärtan-tal, valde Socialdemokraterna att hålla fast vid strategin att fokusera på den traditionella skalan och på sakfrågorna.
Det har enligt analysen haft sina fördelar – partiet återtog delar av förtroendet som regeringsbildande parti, enligt analysen. “Men det gjorde också partiet osynligt i debatter där det borde haft en given plats”.
Med detta i ryggen formulerar valanalysen tre rekommendationer:
Partiet måste redan nu formulera en strategi för att debatten ska gå mer i samma riktning som partiets prioriteringar i valet 2018.
Socialdemokratin behöver formulera den övergripande berättelsen på ett sätt som gör det möjligt att applicera rörelsens grundläggande värden på flera politiska frågor.
Och, socialdemokratin måste formulera en egen berättelse om varför migration och mångfald är bra för ett samhälle.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.