Bild Åsa Romson: Skärmbild från politism.se
Bild Åsa Romson: Skärmbild från politism.se

Försäljningen av Vattenfalls brunkolsverksamhet i Tyskland är politiskt sprängstoff.

Det statliga bolaget Vattenfall beslutade redan vid tillträdet av den nya vd:n Magnus Hall 2014 att den tyska brunkolsverksamheten skulle säljas. Det var vad som krävdes för att Vattenfall skulle kunna leva upp till sina klimatmål.

I dag inleds försäljningen som också är politiskt sprängstoff. Konflikten står mellan de som vill att Vattenfall fortsatt ska äga brunkolsverksamheten i Tyskland, men verka för att den fasas ut. På den sidan finner vi Vänsterpartiet och miljöorganisationer, som Greenpeace.

Under valrörelsen stoltserade Gustav Fridolin med en kolbit för att illustrera Miljöpartiets energipolitik. Då var partiets linje att avveckla kolkraften. Men när partiet hamnade i regeringsställning öppnade företrädarna för en försäljning.

Miljöpartiets interna linje är dock att kolkraften ska avvecklas. Beslutet togs på partiets kongress i juni 2015, då partiledningen fick lägga sig.

På den andra sidan finner vi de som vill att Vattenfall ska säljas. Allianspartierna drev detta hårt under valrörelsen 2014. Det föranledde Miljöpartiet att KU-anmäla alliansregeringens hantering av Vattenfall eftersom den enligt partiet stred mot EU:s klimatmål, skriver Supermiljöbloggen.

Även Socialdemokraterna drev att gruvorna skulle stänga ner. Efter regeringsbildningen skrev Socialdemokraterna i en något luddig överenskommelse med Miljöpartiet att:

”Socialdemokraterna och Miljöpartiet som mål att Vattenfall ska vara ledande inom energiomställning. Styrningen av bolaget ska skärpas så att det ökar andelen förnybar energi och på ett kraftfullt sätt bidrar till omställningen. Framtiden för bolaget måste ligga i att utveckla förnybar energi och inte kol och gas.”

Nu bjuds möjliga köpare in av Vattenfall. Utöver brunkolsverksamheten ska tio vattenkraftverk ingå i köpet. Vattenfalls vd Magnus Hall hoppas att han kan presentera en köpare för regeringen under det första halvåret 2016. Han vill inte berätta hur mycket Vattenfall har investerat i brunkolsverksamheten eller vilka krav bolaget kommer att ställa på en eventuell köpare.

Det är sedan upp till regeringen att besluta om huruvida en affär ska genomföras.