Vattenfall vill sälja ut bolagets brunkolsverksamhet i Tyskland. Annika Jacobson, Greenpeace, menar att det skulle gå stick i stäv med svensk klimatambition.
Miljöpartiets vallöfte att stänga ner Vattenfalls brunkolsgruvor i Tyskland har som bekant gått i stöpet. På tisdagen gick Vattenfall vidare i processen att sälja tillgångarna av brunkol.
En del av Vattenfalls uppdrag från regeringen är att leda utvecklingen mot en miljömässigt hållbar energiproduktion. Enligt Annika Jacobson, chef på Greenpeace Sverige, går detta stick i stäv med en försäljning av brunkolet.
– Att adressera ett klimatmål genom att sälja av sin klimatskadliga verksamhet, istället för att faktiskt hantera den är en helt orimlig syn på vad klimatarbete handlar om, säger hon.
Vattenfall är ett av de bolag i Europa som har de största koldioxidutsläppen, som varje år uppgår till 1,5 gånger av Sveriges totala utsläpp. Bolaget uppnår enligt Riksrevisionens rapport från i våras inte sina egna utsläppsmål och är för långsamma på att ställa om produktionen till förnybara energislag.
Att bli av med brunkolet gör att den största delen av Vattenfalls energiproduktion skulle komma ifrån förnybara källor, vilket skulle göra att bolaget bättre lever upp till sitt uppdrag och förbättrar sitt varumärke. Det räcker inte som argument för en försäljning menar Annika Jacobson:
– Det innebär ju inte att man minskar utsläppen i praktiken, utan att man säljer sina tillgångar till någon annan som släpper ut det. Det här handlar inte om hur Vattenfall eller regeringen ska få en grönare image utan om våra möjligheter att hejda den globala uppvärmningen.
Enligt Jacobson tjänar både Sverige, Tyskland och klimatet på att brunkolet stannar i Vattenfalls ägo. En eventuell ny köpare skulle ha större möjligheter att öppna fler gruvor än vad Vattenfall idag har, och skulle bli besvärligare för den tyska regeringens klimatarbete.
– Troligtvis kommer en ny köpare att ha mycket starkare ekonomiska intressen av att faktiskt vattna ur tysk klimatlagstiftning. Det jämfört med Vattenfall som ägs av den svenska regeringen som vill, eller i alla fall borde vilja, göra något klimatnyttigt med sitt statligt ägda energibolag, säger hon.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.