EU tog igår beslut om bindande flyktingkvoter. Fyra länder röstade emot förslaget, men binds trots det av avtalet.
Under tisdagen kom en majoritet av EU-länderna överens om en fördelning av de 120 000 flyktingar som för närvarande befinner sig ibland annat Grekland och Italien.
Tjeckien, Ungern, Rumänien och Slovakien röstade emot förslaget. Finland avstod från att rösta, eftersom landet anser att kvoterna ska vara frivilliga, skriver SVT.
Beslutet om kvoterna är bindande och innebär att 120 000 flyktingar kommer att fördelas mellan de 28 medlemsländerna. Beslutet gäller även de länder som röstat nej eller lagt ner sin röst. Kvoterna baseras på landets storlek, ekonomi, tidigare flyktingmottagande och graden av arbetslöshet.
Kvoterna kommer att vara bindande. Medlemsländerna kommer alltså inte kunna neka till den kvot de tilldelas. Däremot finns möjligheten att skjuta upp 30 procent av sin kvot till nästföljande år om särskilda skäl föreligger.
Den svenska kvoten ligger på 4 358 asylsökande. Tyskland toppar listan och kommer att ta emot 30 974 flyktingar.
Storbritannien, Irland och Danmark har av undantagsskäl rätt att slippa kvotbeslutet. Irland och Danmark har dock aviserat att de kommer att medverka ändå. Även Schweiz och Norge kommer att medverka.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.