Bild: flickr.com/©Possan. Bilden har inget med texten att göra.

27 forskare i migrationsrätt har gett oss receptet på ett humant Europa. Här är kortversionen.

“Flyktingsituationen är politisk kris som blottar Europas oförmåga att stå upp för grundläggande principer om människors lika värde och rättigheter”. Det skriver 27 forskare i migrationsrätt på Dagens Samhälle i dag.

De beskriver EU som ett rättsligt ramverk som har skapat den situation som nu beskrivs som Europas flyktingkris.

Vad består det här rättsliga ramverket av?

EU, eller Fort Europa, har under lång tid byggt upp ett system som främjar fri rörlighet för EU-medborgare, men försvårar och kriminaliserar rörlighet för de som inte är medborgare i EU. Inga lagliga vägar finns till Europa. På så sätt minskar man antalet personer som söker asyl trots att det är en mänsklig rättighet, och fler drunknar i Medelhavet.

Så vad behöver göras?

Sverige framhålls ofta som ett land i framkant på det humanitära området. Men Sverige bidrar dock aktivt till upprätthållandet av Fort Europa, där människors möjlighet att säkert och lagligt söka asyl gravt inskränks.

Enligt skribenterna måste EU:s migrationspolitik reformeras för att bli långsiktigt human och förankrad i de mänskliga rättigheterna. Och Sverige borde ta sitt ansvar och driva denna förändring i EU:s korridorer.

Hur river man Fort Europa?

1. Sverige har redan i dag möjlighet att utfärda humanitära visum till personer som tvingas ta farliga vägar till Europa. Det skulle göra stor skillnad för många som flyr: det skulle gå snabbare, vara billigare och mindre farligt. Dessutom finns det stöd för humanitära visum i lagen, både i EU:s viseringskodex och i den svenska utlänningslagen.

2. Sverige borde ta ut större flyktingkvoter via UNHCR för att förhindra att människor på flykt utsätter sig för stora risker under vägen till Europa.

3. Sverige borde förbättra systemet gällande anhöriginvandring, genom att göra det lättare för barn och äldre att få återförenas med sina anhöriga. Många av de anhöriga måste även de riskera livet på vägen till Fort Europa för att kunna söka asyl. En ändring i lagen skulle betyda att anhöriga ges lagliga vägar till Europa.

4. EU måste ta bort transportöransvaret. Skribenterna beskriver direktivet som ohållbart då det överför bedömningen av vem som omfattas av asylrätten och ansvaret över gränskontroll till privata marknadsaktörer. Transportöransvaret begränsar människors fria rörlighet, asylrätten och placerar Europa längre bort från människor på flykt.

5. EU måste ändra sin viseringskodex. Medborgare från länder anslutna till Schengen är vana att resa över gränser utan passkontroller. Men EU-förordningen innebär att Schengen-viseringen kan avslås om en person som vill komma över en gräns bedöms som trolig att söka asyl. EU borde därmed slopa kravet på visum för länder varifrån människor flyr. Detta för att förändra faktumet att de som löper störst risk för människorättskränkningar har sämst förutsättning att beviljas ett visum.

6. Sverige borde aktivt arbeta för en nedmontering av de murar och stängsel som begränsar människors rätt att söka asyl. Det är människor och inte medborgare som är bärare av rättigheter. Det måste avspeglas i både Sveriges och EU:s migrationspolitik.

Så, det kan man tänka på när man sitter där på sin kammare och är glad över att EU igår tog ett beslut om bindande flyktingkvoter.