Barn till utsatta EU-medborgare som befinner sig i Sverige har sämre rättigheter än papperslösa och asylsökande, visar en ny rapport från Unicef.
Barn till utsatta EU-medborgare som befinner sig i Sverige faller mellan stolarna. De har varken till gång till skola eller sjukvård, konstaterar en ny rapport som Barnrättscentrum på Stockholms universitet gjort på uppdrag av Unicef.
– Är man papperslös har man rätt till skolgång och sjukvård enligt lag, men de här barnen som vistas här i den här utsattheten och är EU-medborgare befinner sig i ett rättsligt vakuum, säger Christina Heilborn, programchef på svensk Unicef, till Sveriges radio.
EU-medborgare får vistas i andra europeiska länder under tre månader, efter den perioden får de bara stanna om de kan försörja sig. Kommunerna har inget ansvar för att erbjuda EU-medborgarnas barn skola.
Barnminister Åsa Regnér har tidigare sagt att det är bättre att stödja barns utbildning i hemlandet. Och Martin Valfridsson, regeringens samordnare för arbetet med utsatta EES-medborgare menar att det kan vara emot barnets bästa att kräva skola för dem här.
– Insatser behövs både i Rumänien och i andra länder. Men det undantar inte ansvaret från myndigheterna i Sverige när barnen väl är på plats här, säger Christina Heilborn.
Dagens Arena har sökt Åsa Regnér för kommentar. Hon avböjer att kommentera.
Dagens Arena söker Gustav Fridolin.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.