På torsdagen skärpte Stockholmspolisen sin inre utlänningskontroll. En tveksam prioritering från polisens sida, menar advokaten Ignacio Vita.
På torsdagen skärpte polisen i Region Stockholm sina inre utlänningskontroller. Från och med nu kommer polisen i allt högre grad kontrollera ID-kort i syfte att ta reda på personer vistas lagligt i Sverige.
Ignacio Vita, advokat med inriktning mot asyl- och migrationsrätt, är kritisk. Men han säger sig samtidigt inte vara förvånad över polisens beslut att skärpa kontrollerna.
– Jag ser det som en logisk konsekvens av EU-ledarnas tydliga svar på den rådande flyktingsituationen. Nämligen att de ytterligare tänker stärka EU:s yttre gränser, ge Frontex mer resurser och effektivisera verkställigheten av utvisnings- och avvisningsbeslut. Man vill upprätthålla svårigheten för människor att ta sig in i Europa, säger han och fortsätter:
– Den logiska följden blir då att man intensifierar den inre kontrollen av människor.
Inre utlänningskontroller är som bekant inget nytt fenomen. Sedan förra årets kritik mot projektet REVA har kontrollerna inte diskuterats särskilt mycket. Men det innebär inte att inga kontroller har gjorts sedan dess. Snarare gick polisen på torsdagen tillbaka till sin normala verksamhet, efter några veckors paus.
Problemet nu, menar Ignacio Vita, är att åtgärderna riktas mot personer som är i stort skyddsbehov och som i många fall inte känner till sina rättigheter vid sådana kontroller.
– Vi vet att en väldigt stor del av de som kommer till Sverige nu är i behov av skydd. Situationen för många är desperat och det florerar många felaktiga rykten om var man bör söka asyl bland de som kommer. Att i det läget prioritera inre utlänningskontroller och försätta människor i förvar kommer knappast få fler att söka asyl, snarare tvärtom, säger han.
De personer som inte har sökt asyl i Sverige och som tas i förvar av polisen kommer troligtvis direkt att söka asyl, eftersom de annars riskerar avvisning. Men det kan innebära att det blir problem för den enskilda flyktingen eftersom många av dem är i transit och egentligen vill söka asyl i till exempel Norge eller Finland. Dock agerar polisen i enlighet med Dublinförordningen.
Polisens agerande riskerar dock att bli kontraproduktivt menar Ignacio Vita:
– Polisen borde i stället fokusera på att stärka förtroendet mellan dem själva och de asylsökande. Genom information kan de se till så att så många som möjligt faktiskt söker asyl.
Under REVA kritiserades polisen för den etniska profileringen som följde de inre utlänningskontrollerna. Enligt Ignacio Vita är de kontrollerna förenade med stora rättssäkerhetsproblem, då regleringen av dem brister på många platser i landet.
– Det placerar människor i en rättslös situation utan möjlighet att hävda sina mänskliga fri- och rättigheter, säger Ignacio Vita. Han fortsätter:
– Att ha en verksamhet som lider av sådana brister i rättssäkerheten och samtidigt intensifiera den här typen av åtgärder i en sådan kaotisk situation som vi befinner oss i nu. Det är verkligen en tveksam prioritering av polisen.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.