Riv upp lex Laval och ersätt principen med utökad rätt att ta strid för kollektivavtal, föreslår Marie Granlund (S), ordförande i den parlamentariska Utstationeringskommittén.
I Laval-domen 2007 slog EU-domstolen fast att fackliga krav på likabehandling var ett hinder mot den fria rörligheten – ett kraftigt bakslag för den svenska kollektivavtalsmodellen.
I samband med händelsen införde alliansregeringen stora begränsningar i den fackliga konflikträtten. Lagstiftningen har mött hård kritik från bland annat Europeiska kommittén för sociala rättigheter och ILO:s expertkommitté.
Lex Laval bör ersättas med en utökad rätt att kräva kollektivavtal, föreslår Utstationeringskommittén som i dag lämnar över utredningen till regeringen.
Här är utredningens ordförande Marie Granlunds (S) förslag, som i dag presenterades på DN debatt.
Utökad rätt att kräva kollektivavtal. Fackliga organisationer ska alltid ha rätt att vidta stridsåtgärder för att uppnå en begränsad form av kollektivavtal med minimivillkor (utstationeringskollektivavtal). Till skillnad från i dag ska det inte spela någon roll vilka villkor det utstationerande företaget säger sig tillämpa eftersom den så kallade bevisregeln upphävs.
En företrädare för det utstationerande företaget med behörighet att förhandla om och teckna kollektivavtalet ska utses inom tio dagar på begäran av en facklig organisation. Möjligheten att frivilligt ingå kollektivavtal om fulla villkor påverkas inte.
Större kontrollmöjligheter för fackliga organisationer. När kollektivavtal väl har träffats med ett utstationerande företag ska en facklig organisation kunna begära in dokumentation (anställningsavtal, lönespecifikationer med mera) om att kollektivavtalet följs i fråga om minimivillkor. Dokumentationen ska tillhandahållas inom tre veckor, översatt till svenska om så begärs.
Nya rättigheter till de utstationerade arbetstagarna. Utstationerade arbetstagare ska kunna utkräva minimivillkor enligt träffat kollektivavtal direkt i svenska domstolar. Det ska inte spela någon roll om den utstationerade arbetstagaren är medlem i den avtalsslutande fackliga organisationen eller inte. Dessutom föreslår kommittén att krav på betalning av premier för arbetsskade- och livförsäkring som ger ekonomisk ersättning till arbetstagaren vid brister i säkerhet, hälsa eller hygien i arbetet ska anses ingå i minimivillkoren.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.