Krisen för Försäkringskassan är inte över. Den har bara börjat. Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrssons och den nya generaldirektören Adriana Lenders försäkringar om att "botten är nådd" är ingen korrekt beskrivning av läget.
Orsakerna till kaoset ligger djupare än de har velat tillstå. Det var nödvändigt att 2005 skapa en enda myndighet av många kassor. Medborgarna har rätt att få samma behandling var de än bor. Men sedan gjordes fel efter fel.
Den gamla regeringen Persson blev bekymrad över de växande sjuktalen och ville sätta fokus på det. Därmed tappade omorganisationen fart. Den nya regeringen Reinfeldt ville spara en miljard kronor och därmed hamnade organisationen åter i centrum. 2 600 jobb försvann. De svindyra nya datasystemen funkade inte.
Det slutliga felet var att färre handläggare fick större och fler uppgifter, nu att genomföra den så kallade rehabkedjan och ny tandvårdstaxa. Man fick en extraslant av regeringen för att klara detta, men stressen för de anställda handlar inte bara om resurser.
Hur ska den enskilde tjänstemannen kunna ge klara och snabba besked till de sjuka, när inte ens juristerna begriper den snabbt ihoprafsade nya sjukförsäkringslagen? Vad menas med att man ska pröva de sjukas arbetsförmåga mot "den reguljära arbetsmarknaden i övrigt". Hur ska begreppet "livshotande sjukdom" tolkas?
Detta juridiska moras duckar Justitieombudsmannen (JO) för. Hennes kritiska rapport handlar bara om organisationen. Hon tar till exempel inte upp till prövning det många anställda har vittnat om, att delar av den otillgänglighet som har rådit varit på order uppifrån, från den gamle ledningen med Curt Malmborg i spetsen. Och om JO inte vågar pröva detta lagtrots mot förvaltningslagen, vem ska då göra det?
Den nya generaldirektören Adriana Lender inger inte heller förtroende. Hon sa i söndags att det var en nyhet för henne att det finns ett hål på 900 miljoner kronor. Där ljuger hon. För hon kan väl inte ha missat att Statskontoret i sin rapport tre veckor tidigare haft just den siffran? Eftersom hon har aviserat att det inte ska bli några nya uppsägningar, får hon förmodligen extrapengar av regeringen. Och då ska det väl bli bättre? Knappast.
Under våren kommer nämligen regeringens hugskott om den så kallade rehabkedjan på allvar att prövas. Då kommer vi få se hur ett antal mycket sjuka fråntas sin sjukpenning under inhumana former och sparkas ut på en arbetsmarknad utan några jobb. Det, om inte annat, kommer att visa att Försäkringskassans kris inte i första hand är en kris för organisationen, utan en politisk kris.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.