I våras träffade Klas Ekman Sveriges högerskribenter för Magasinet Arenas räkning. När alliansen förlorat makten och Socialdemokraterna mist hegemonin var det som om en fördämning hade släppt. Plötsligt låg den gamla konflikten mellan liberaler och konservativa i öppen dager.
Men det var inte ekonomin de stred om, utan värderingar och identitet, visade det sig i reportaget ”Bokstavshögern”. Sedan dess har klyftan vuxit till ett bråddjup och under sensommaren har den diskuterats som en kris i snart sagt varje tidning.
Alla som värnar ett frisinnat liberalt perspektiv på världen har förtvivlat sett hur många borgerliga opinionsbildare gått in i mörkret. ”Det växer brunt ogräs i utkanten av den borgerliga rabatten”, skrev den liberale Johan Norberg i Metro för några veckor sedan.
I detta nummer återvänder Klas Ekman till ett av den nya mediehögerns stjärnskott. Opinionsbildaren Rebecca Weidmo Uvell har med sitt Twitterkonto, ledartexter för Dagens Industri och jobbet som slöseriombudsman rumsterat om i den borgerliga åsiktskorridoren.
Med en sorts moralistisk-humoristisk ekonomijournalistik har hon hittat sin egen framgångsfåra i sociala medier. Hon har lyckats ompaketera det gamla Saf-präglade näringslivets röst i ett format som passar samtiden.
För Klas Ekman förklarar hon vad som väckt hennes engagemang – och det handlar mycket om att återta den urmoderata politik som de borgerliga partierna kastade över bord under alliansåren.
Frågan är om den svenska högern någonsin varit så mångsidig som nu.
Du kanske trodde att Samhall var en fristad för dem som inte passade in på en allt mer krävande arbetsmarknad? Fel. Dagens Samhall har vinstkrav.
I det nya Samhall finns inte plats för utvecklingsstörda. Här måste man klara 17-timmarsdagar och tunga lyft. Vår reporter Mikael Färnbo har besökt såväl Pajalas flygplats som Stockholms lastkajer i jakt på ideologin som styr arbetsmarknadspolitikens yttersta utkanter – arbetets slut.
På sidan 50 läser du berättelsen om hur Samhall blev ett av Sveriges största tjänsteföretag. Det är Samhallanställda som städar våra flygplatser och kör ut maten som vi köper på nätet. Där möter du Marcus, som är glad att han fick en kod med ”nåt psykiskt” och därmed ett jobb.
För att få jobb på Samhall bör du vara frisk, men du behöver samtidigt en kod som säger att du är funktionsnedsatt. I dag har en tredjedel av Sveriges arbetslösa en sådan kod. Hur gick det till när friska arbetslösa gick med på att få en kod som säger att de har en funktionsnedsättning för att få ett jobb?
Glad höst
Malena Rydell, chefredaktör
Mikael Feldbaum, chefredaktör
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.