Vården för flyktingar brister på många ställen i landet. I Malmö tvingas flyktingar vänta i ett år för att få en tid på centret för krigs- och tortyrskadade.
Allt fler flyktingar söker hjälp för krigstrauman, men på många platser i landet erbjuds inte den hjälp som behövs. Och på de platser där mottagningarna faktiskt finns kan köerna vara årslånga.
På svenska Röda Korset har man nu börjat tala om migrationsrelaterad stress, då de sett att många flyktingar utsatts för övergrepp under vägen till Sverige.
– Det som folk är med om under själva flykten, att man köps och säljs och att kvinnor utsätts för sexuellt våld, kan vara så svåra upplevelser att det i sig kan vara traumatiserande. Vi ser att det läggs till det man redan har med sig i form av krigsupplevelser, säger Eva Hall, vårdchef för svenska Röda korset och verksam på centret för krigs- och tortyrskadade i Malmö, till SVT.
Vård anpassad för krigs- och tortyrskadade finns på 13 platser i landet. Sex av dem drivs av Röda Korset, de resterande av landstingen själva. Kötiderna varierar från några dagar till upp till många månader. I Malmö är väntetiderna för att få vård på centret för krigs- och tortyrskadade idag ett år långa.
– Därtill finns det ju stora områden i Sverige och stora landsting som inte har någon behandling alls, säger Eva Hall till SVT.
Policyerna varierar därtill mycket mellan olika vårdenheter. Några erbjuder endast vård till personer som har uppehållstillstånd, andra behandlar även asylsökande.
Eva Hall understryker att kvalitativ vård för nyanlända måste finnas i hela landet och att mer resurser krävs. I Malmö förs just nu en diskussion med landstinget om möjligheten att få ökade anslag till vård för krigstraumatiserade. Det finns även planer på att utöka den modell som med mobila team av vårdpersonal kan verka på stora flyktingboenden.
Sveriges kommuner och landsting (SKL) för just nu diskussioner med socialdepartementet angående en nationell insats för psykisk hälsa för nyanlända under 2016.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.