Trots ökad hotbild mot flyktingar anser inte inrikesminister Anders Ygeman att skärpt säkerhet på asylboendena är nödvändigt. “Kommunerna inte garantera flyktingarnas säkerhet”, säger juristen Viktor Banke.
På mindre än en vecka har fyra asylboenden eller tilltänkta asylboenden brunnit. Hittills i år har över tio boenden brunnit. Mordbrand misstänks i de flesta fall och på högerextrema sajter hyllas gärningarna.
Samtidigt säger inrikesminister Anders Ygeman (S) att mer säkerhet inte är nödvändigt utan att de säkerhetssätt som Migrationsverket och kommunerna redan arbetar utifrån räcker väl. Migrationsverket anser att säkerheten på boendena är en strikt polisiär fråga.
Juristen Viktor Banke, Nichols & Co. Advokatbyrå, tror att inrikesministern undervärderar den säkerhetsrisk som föreligger.
– Det är svårt att tolka om Ygeman menar att det inte behövs någon säkerhet eller inte någon ytterligare säkerhet. Det finns en tydlig hotbild mot de som kommer hit, det är uppenbart för alla. Och tydligen finns det folk som är villiga att ta saken i egna händer, säger han.
Många drar paralleller mellan dagens bränder och de attentat som riktades mot flyktingarna som kom till Sverige under 1990-talet.
– Vi ser också stora likheter med debatten kring flyktinginvandringen på 30-talet. Skillnaden är att bilden av ett Sverige som håller på att gå sönder just på grund av de här människorna legitimeras både i riksdagen och på ledarsidor, säger Viktor Banke.
Han anser inte att enskilda riksdagsledamöter eller ledarskribenter bär ansvar för dåden, men att våldsverkarna onekligen hämtar sin upplevda legitimitet därifrån.
– Det finns en delad problembild: Sverige är fullt och det är flyktingarnas fel. Det gör det nästan obehagligare nu. Radikala vit makt-våldsverkare kanske är en enklare polisiär fråga än tusentals internetkrigare, säger Viktor Banke.
Hade samma hotbild förelegat mot en annan grupp hade de polisiära insatserna sannolikt varit större, tror han.
– Man kan jämföra med rädslan som finns för islamistiska dåd. Hade hotbilden från den typen av grupper varit lika stor som den som finns mot flyktingarna i dag hade misstänkta gärningsmän förmodligen fått en och annan påringning av Säpo, säger Viktor Banke.
Hur den akuta frågan att skydda flyktingarna från dåden ska lösas är problematisk. Bland annat på grund av att det är komplicerat att bevaka varenda asylboende i landet.
– Men det behövs onekligen stärkt bevakning. Kommuner ska kanske undvika att informera om var asylboendena kommer att upprättas, men hänsyn till säkerhetsläget. För som det ser ut i dag kan kommunerna inte garantera flyktingarnas säkerhet, säger Viktor Banke.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.