77 miljarder kronor behövs för att täcka kostnadsökningarna för asylmottagandet. “Det går att bygga in en budgetförändring i migrationsöverenskommelsen”, säger statsvetaren Jonas Hinnfors.
Regeringen ska både ”spara och låna” för att täcka kostnadsökningen för asylmottagandet, berättade finansminister Magdalena Andersson (S) på en presskonferens i samband med Migrationsverkets nya flyktingprognos. Upp till 190 000 asylsökande kan komma till Sverige i år.
– De höga siffrorna kom nog inte som en överraskning och förändrar inte några partiers förhandlingsmandat i förhandlingarna på migrationsområdet. Däremot sätts extra press på partierna som ska komma överens att ta till extraordinära åtgärder, säger statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors.
Enligt Dagens Industri behöver regeringen skrapa ihop 77 miljarder kronor till 2017 för att täcka kostnadsökningen.
Besparingar på migrationsområdet och avräkningar i biståndsbudgeten har presenterats som en del av lösningen. Men även sjukförsäkringen och assistansersättningen kan komma att bli föremål för besparingar. Magdalena Andersson har också öppnat för att låna pengar.
Men än har inte budgetramarna klubbats, vilket ger regeringen visst handlingsutrymme.
– Regeringen kan ta bort utgiftsområden, stärka inkomstsidan eller på annat sätt skapa större budgetutrymme, säger Jonas Hinnfors.
Men det går också att lösa frågan inom ramen för migrationsöverenskommelsen och bygga in en förändring i budgeten.
– Det kan vara en förhandlingsfråga inom överenskommelsen – där regeringen vill se en större utgiftsram medan alliansen trycker på för den som redan ligger i budgeten. En sista utväg är att lägga en tilläggsbudget, vilken enligt praxis läggs i samband med vårpropositionen. Men det går att lägga den när som helt under året, säger Jonas Hinnfors.
Migrationsminister Morgan Johanssons pressekreterare vill varken bekräfta eller dementera huruvida budgetfrågan ligger på förhandlingsbordet, när Dagens Arena når honom.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.