Sverige är inte impregnerat mot rasism och hat. Sverige är också landet där Lasermannen och Peter Mangs mördade människor med invandrarbakgrund.
Beskedet kom inte som en överraskning. Det brutala dådet i Trollhättan var ett rasistiskt motiverat hatbrott. Dödsfallen har försatt hela Sverige i chock.
De förfärliga händelserna i skolan Kronan inträffade efter den senaste tidens upprepade brott mot romer och flera nedbrända flyktingförläggningar.
I torsdags mördades två människor på grund av sin hudfärg. Hur går vi vidare efter Trollhättan? Vilket ansvar har politikerna och vi som medborgare? Det är lätt att tappa hoppet.
Sebastião Salgado säger i Wim Wenders dokumentär att människan är ”jordens salt”. Det är också namnet på detta djupt berörande dokument om Salgados liv och verk.
Han har som fotograf ägnat ett helt liv åt att dokumentera människans villkor på vår fantastiska planet. Han har besökt många av världens undanskymda platser. Dokumenterat ursprungsbefolkningar, det arbetande folket och några av världens värsta katastrofer.
Filmens smärtpunkt är Rwanda. Salgado var på plats under detta bestialiska folkmord. ”Jordens salt” stannar liksom upp där. Salgado berättar att han efter Rwanda tappade tron på människan. Han drog sig tillbaka och slutade fotografera under många år.
Människan kan åstadkomma underverk och stordåd. Men är även kapabel till horribla grymheter. Mänsklighetens historia är berättelsen om krig, fördrivningar och folkmord. Och många har haft och har än i dag etniska dimensioner. Människan har nära till hatet. Hatet kan leda till förfärliga handlingar.
Sverige är inget undantag. Även om vi länge har förblindats av bilden av Sverige som ett land präglat av fred och tolerans. Sverige är inte impregnerat mot rasism och hat. Sverige är också landet där Lasermannen och Peter Mangs mördade människor med invandrarbakgrund.
Sverige står inför en rad stora utmaningar. En av de viktigaste är hur vi hanterar det växande hatet från högerextrema grupper som också inspirerar enskilda att begå hatbrott.
På internet och sociala medier finns i dag en hel egen värld där fördomar och hat närs och sprids. Det är inte bara fråga om nazistiska grupperingar som uppenbarligen inspirerade dådet i Trollhättan.
Även sajter drivna av eller närstående Sverigedemokraterna sprider hat. Och när Sverigedemokraterna i Lund lägger ut adresser till flyktingboenden med uppmaningen att ”överklaga” illustrerar detta bara partiets sanna natur och dubbelspel.
Historien lär oss dessvärre att den här typen av miljöer som bygger på etniskt hat kan leva kvar länge.
En annan stor utmaning handlar om den akuta flyktingsituationen. Det var en händelse som såg ut som en tanke att överenskommelsen om migrationspolitiken presenterades dagen efter Trollhättan.
Det är i och för sig positivt att så många partier visar handlingsförmåga. Dessvärre präglas flera av förslagen av ett slags signalpolitik, vilket Lisa Pelling påpekade här på Dagens Arena tidigare i veckan. Det gäller inte minst förslaget om tillfälliga uppehållstillstånd.
Positivt är emellertid att kommunerna nu åläggs att dela på ansvaret i högre grad än tidigare. Men som helhet är åtgärderna otillräckliga. Förslaget att utvidga RUT till nya tjänster är bara mer av det slags politik vi nu prövat i mer än ett decennium. Förslaget adresserar kort sagt inte de strukturella utmaningar vi står inför.
Flyktingströmmen och den snabba ökningen av Sveriges befolkning är goda nyheter för Sverige. Men den kommer att kräva ökade samhällsinsatser på kort sikt. En sak är att hantera den akuta flyktingsituationen och kunna ge de som kommer till Sverige en bra start på sitt nya liv.
Men sedan kommer den långsiktiga utmaningen. Då krävs en sammanhållen politik av helt andra dimensioner. Vi behöver stora investeringar i bostäder, utbildning och infrastruktur. Det krävs en ekonomisk politik som sätter punkt för den offentliga sektorns svältkur. Det krävs en mer rättvis fördelning för att kunna hantera den växande etniska och klassmässiga klyftan i vårt land. Vi behöver bryta den tilltagande segregeringen om vi ska kunna minska grogrunden för det hat som nu frodas på många håll i vårt land.
Inte heller det är tillräckligt. Vi behöver också en politik som kämpar mot rasism och diskriminering. Här har alla medborgare ett stort ansvar. Det handlar om att i varje vardaglig situation stå upp mot rasistiska förhållningssätt.
Civilsamhället måste vara ett bålverk mot exkludering. Bara så kan kärleken övervinna hatet. Bara så kan ”jordens salt” visa att anständighet och ömsesidig respekt bejakar livet efter döden i Trollhättan.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.