Även om det blir en fällande dom är något vunnet för både Pussy Riot och för den ryska oppositionen som helhet.
I Saudiarabien (obs, en diktatur) planeras en stad för enbart kvinnor. På så sätt kan kvinnor arbeta utan att den strikta könssegregeringen bryts. Det är en sådan där nyhet som det är svårt att tro på. Som att det i själva verket har skett en förväxling mellan ett nyhetstelegram och en trailer för en kommande science fiction-film.
På fredagen förväntas domen mot det ryska feministiska punkbandet Pussy Riot falla i Moskva. Bandet anklagas för huliganism motiverad av religöst hat efter att de i Frälsarkatedralen i Moskva sjöng en sång med refrängen: ”Jungfru Maria, fördriv Putin”.
En timme innan domstolen meddelar sitt utslag kommer skådespelare att läsa upp gruppens egna vittnesmål på Royal Court Theatre i London . Kanske vill de bakom initiativet med läsningen placera åtalet i den ryska dramatiken och visa att det är på en scen och inte i en rättssal som Pussy Riots aktioner hör hemma.
I alla fall inte om Ryssland har några som helst ambitioner att värna grundläggande demokratiska rättigheter, som till exempel yttrandefrihet. Nu framstår händelserna som en berättelse som är svår att placera i en genre. Komedi? Politisk thriller? Tragedi? Dokusåpa?
Eller hur ska man kategorisera att tre medlemmar i ett punkband riskerar långa fängelsestraff för att de framfört kritik, oavsett plats eller kjollängd, mot att den ryska ortodoxa kyrkan i det sekulära Ryssland tog ställning för Putins presidentkandidatur?
En av de åtalade, Jekaterina Samutsevitj, tog i sitt slutanförande under rättegången upp att Pussy Riot betraktar sig både som förlorare och vinnare. Förlorare för att de förväntar sig en fällande dom. Vinnare för att hela världen kan se att åtalet mot dem är uppdiktat.
Pussy Riot har sedan de häktades fått ett stort stöd. Till exempel har artister som Björk, Madonna, Patti Smith och Yoko Ono ställt sig bakom gruppen och på fredagen arrangeras världen över Free Pussy Riot day.
Med engagemanget för Pussy Riot har också flera andra inskränkningar i yttrande- och mötesfriheten i ett Ryssland, som allt mer präglas av maktmissbruk och korruption, fått större uppmärksamhet. Till exempel att det har blivit lättare att stänga ner webbplatser, bötesbeloppet för dem som deltar i icke-tillåtna demonstrationer höjts kraftigt och medborgarrättsorganisationer som får stöd från andra länder ska granskas hårdare.
Madonna, som vid sin konsert i Moskva i förra veckan bad för Pussy Riots frihet, har själv råkat ut för ett annat exempel sedan hon utreds för ”homopropaganda” efter ett tal om hbt-rättigheter under sin konsert i Sankt Petersburg några dagar senare. I staden existerar nämligen en censurlag som förbjuder information om homo-, bisexualitet och transpersoner till minderåriga.
Allt talar för en fällande dom, men visst har Pussy Riot och med dem den trängda ryska oppositionen ändå vunnit något. För Putin är uppenbarligen uppskrämd, eller åtminstone störd, av tre unga artisters kamp för demokrati och mänskliga rättigheter. Förhoppningsvis är oron befogad. Ett feministiskt punkband kan skriva historia, inte bara orsaka dramatik.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.