Delar av Vattenfalls tyska brunkolsverksamhet ska bli kapacitetsreserv efter en överenskommelse med den tyska regeringen.
Vattenfall har kommit överens med den tyska regeringen att göra delar av bolagets brunkolsverksamhet till kapacitetsreserver. Detta som en del av en större överenskommelse mellan den tyska regeringen och landets brunkolsproducenter som tillsammans ska minska sin brunkolskapacitet med 2 700 MW fram till år 2020.
Vattenfall kommer att stå för drygt en tredjedel av denna minskning genom att avveckla två av sex block vid kraftverket Jänschewalde. Blocken kommer under år 2018 och 2019 att omvandlas till kapacitetsreserver, för att efter fyra år helt tas ur drift.
Bolaget kommer därmed att minska sina koldioxidutsläpp med runt 8 miljoner ton. Förra året släppte Vattenfall ut 82,3 miljoner ton koldioxid.
Tidigare i höst påbörjades en försäljningsprocess för Vattenfalls tyska brunkolsverksamhet. Vattenfall uppger att ägarna till kraftverken kommer att kompenseras för utebliven produktion under den tid kraftverken står som kapacitetsreserv. Enligt den tyska regeringen kommer ägaren att vara med och dela på en ersättning som kommer att uppgå till ca 230 miljoner euro per år under sju år.
Vad detta innebär för försäljningsprocessen är fortfarande oklart. Vattenfall uppskattar att försäljningen kommer att vara färdig under första halvåret 2016.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.