Under hösten kommer SSU utveckla nya reformer för ett humant mottagande och en bättre etablering. Vi förväntar oss att regeringen gör detsamma, skriver Philip Botström och Klara Holmberg.
Läget är ohållbart. Så säger Stefan Löfven i söndagens Agenda angående den migrationspolitiska situationen.
Vi håller med. Det är ohållbart att två personer mördas på en skola för att de enligt förövaren har fel hudfärg. Eller att varje morgon vakna till nyheter om nya asylboenden som satts i brand.
I Agenda betonade Löfven att alla som bor i Sverige, oavsett vilken hudfärg du har, vilken religion du tror på, om du har bott i Sverige hela ditt liv eller precis har kommit hit, ska känna trygghet. Alla ska känna att de har en plats i framtidsprojektet Sverige. För att uppnå det krävs att regeringen står upp för en öppen och human migrationspolitik.
I den migrationsuppgörelse som regeringen och allianspartierna presenterade förra veckan är vissa delar positiva. Att alla kommuner ska ta ansvar för mottagandet och att alla skolor ska ta emot nyanlända är bra, precis som resursförstärkningen till kommunerna. Dessa åtgärder ger förutsättningar för en god etablering.
Dessvärre är flera delar av överenskommelsen oroande då de snarare än att skapa trygghet ökar ojämlikheten och förstärker klassamhället.
Ett av förslagen i överenskommelsen är att tillfälliga uppehållstillstånd (TUT), i stället för permanenta, ska vara huvudregel vid beviljad asyl. Det är ett dumt och inhumant beslut. Även om viktiga undantag görs för ensamkommande barn och barnfamiljer kommer förslaget inte lösa de utmaningar Sverige står inför.
Tvärtom. Det försätter människor som flytt för sina liv i en otrygghet eftersom framtiden i Sverige blir osäker. Det försvårar möjligheten till arbete, bostad och utbildning. Incitamenten för och möjligheten att utbilda sig och flytta dit jobb finns skulle minska.
Arbetslösheten bland nyanlända riskerar alltså att öka om tillfälliga uppehållstillstånd införs. Utöver att TUT kommer försvåra etableringen kommer det öka Migrationsverkets redan orimliga arbetsbörda.
I överenskommelsen slår man även fast att yrkesintroduktionsjobb, YA-jobb, för nyanlända inte ska behöva omfattas av kollektivavtal. Ett förslag som riskerar att sätta människor i en extremt svag ställning på arbetsmarknaden.
Sverige ska inte konkurrera med låga löner och sämre villkor. Arbetsmarknaden ska präglas av trygghet och schysta villkor. Att den devisen inte ska gälla nyanlända duger inte för Sverige.
I stället borde regeringen lägga allt fokus på att ta fram reformer som åstadkommer det trygga och jämlika samhälle som vi vill skapa. Kraftiga investeringar i välfärd som leder till en trygg punkt i människors tillvaro, fler möjligheter till jobb och en stimulans för hela ekonomin.
Att rivstarta bostadsbyggandet behövs inte bara för de som kommer till Sverige utan även för alla unga som i dag saknar bostad. Finansministern borde göra slag i saken och öka statens upplåning för att skapa utrymme för de ekonomiska resurser som krävs för detta. Det är nödvändigt för ett öppet och humant Sverige.
Kommunernas långsiktiga förutsättningar behöver också komma upp på agendan. I överenskommelsen finns en tillfällig resursförstärkning till kommunerna. Det är bra men kommer inte räcka på lång sikt. Höjda statsbidrag till kommunerna borde därför ligga högt upp på regeringens dagordning.
Fokus framåt måste vara att skapa ett jämlikt samhälle. SSU:s bidrag kommer vara att under hösten utveckla nya reformer för ett humant mottagande och en bättre etablering. Vi förväntar oss att regeringen kommer göra detsamma.
Philip Botström, förbundsordförande SSU
Klara Holmberg, migrationspolitisk talesperson SSU
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.