70 procent av landets kommuner har brist på förskollärare och många förskolor tvingas anställa outbildad personal. Det visar Dagens Nyheters granskning.
Nästintill tre av fyra kommuner har brist eller kommer att ha brist på förskollärare inom en snar framtid, visar en granskning gjord av Dagens Nyheter. Bland de kommuner som uppgett att de i dagsläget inte råder brist, uppger flera att de kommer att ha svårt att hantera kommande års pensionsavgångar.
Drygt hälften av kommunerna har problem med vakanser eller tvingas anställa outbildad personal för att fylla upp luckorna i personalstyrkan.
– Det är jätteallvarligt. Skolverkets senaste prognos visar att det redan 2019 kommer behöva rekryteras 20 000 förskollärare. Allra värst ser det ut i storstäderna. Men redan i dag märks bristen. Vi får rapporter om huvudmän som uppmanar föräldrar att hålla barnen hemma, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand till DN.
Genomsnittligt i landet har 43 procent av förskolepersonalen förskollärarutbildning – men skillnaderna är stora på lokal nivå. I Upplands Väsby är endast en fjärdedel av personalen utbildad.
Samtidigt byter många förskollärare jobb varje år. Enligt en tidigare undersökning av Lärarnas Tidning hade drygt 13 000 personer som arbetade som förskollärare eller fritidspedagoger 2009, bytt jobb fyra år senare. Många vittnar om hög stressnivå, för mycket administration och allt för stora barngrupper.
På alliansregeringens inrådan tog Skolverket för två åt sedan bort sin rekommendation om fem barn per personal. I dag är många av barngrupperna betydligt större. I flera kommuner går det upp till sju barn per personal. Nu ska Skolverket ta fram en ny rekommendation.
– Vi tittar över vad forskningen säger om vad som är en optimal barngrupp. Utifrån det ska vi se om vi kan ta fram ett riktmärke, säger Ulrika Lundqvist, chef för förskole- och grundskoleenheten på Skolverket.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.