Socialdemokratiska kommunalråd runtom i landet vill se en ny flyktinguppgörelse. Flera vill även ha gränskontroller och på andra sätt “stoppa tillförseln”, enligt en rundringning SvD har gjort.
Två veckor efter flyktinguppgörelsen mellan regeringen och allianspartierna vill flera socialdemokratiska kommunalråd runt om i landet se en ny uppgörelse, visar SvD:s rundringning.
Lars Stjernkvist, kommunalråd i Norrköping är en av dem.
– Det har ett stort värde i att man sätter sig ner gemensamt. Man borde bilda en gemensam kommission som tillsammans tar ansvar nu, säger han.
Gränskontroll bör kunna diskuteras “rent principiellt”, tycker Lars Stjernkvist.
– Ja, det som är kärnan är asylrätten. Det är ett faktum att vi har olika regler mellan EU-länder och att det påverkar vilka länder man väljer. Det blir nästan lite fånigt när politiker förnekar det, säger han.
Lars Stjernkvist efterlyser en balans.
– Det handlar inte om att välja mellan dagens, med internationella mått, väldigt generösa regler eller att säga konsekvent nej.
Kjell Hedvall, kommunalråd i Lidköping, ser det som självklart att införa gränskontroller.
– Det är inte bara från Syrien som det kommer folk nu, vem som helst kan ta sig in i landet. För mig är det en självklarhet i ett läge där myndigheterna tappat kontrollen över utvecklingen, säger han.
“Tala om volymer”, uppmanar Göran Dahlström, kommunalråd i Katrineholm.
– Det kan inte komma fler, tillförseln måste stoppas. Man måste sätta sig vid bordet över blockgränserna och se hur man ska hantera det, enligt regelverket eller utanför det. Det spelar ingen roll. Orkar inte MP och V får man lämna dem därhän, säger han.
Göran Dahlström tycker att regeringen bör gå i samma riktning som Moderaterna pekar åt, säger han, och vill också att anhöriginvandringen bör ses över. Det vill även Anders Rubin, kommunalråd i Malmö och Jimmy Jansson i Eskilstuna.
Lena Baastad däremot, kommunalråd i Örebro, skriver inte under på bilden av en kris.
– Jag förstår att Migrationsverket och regeringen och ett antal kommuner är väldigt pressade, absolut. Men i stora delar av Sverige är det under kontroll. Vårt stora arbete lägger vi fortfarande på skolresultat och att stärka välfärden, samma frågor som tidigare, säger hon.
Anneli Hulthén i Göteborg vill i första hand att det man kom fram till i första uppgörelsen ska definieras och genomföras. Johan Persson i Kalmar säger att boendefrågan är viktigast, och han vill se ett “undantagstillstånd” för att få fram bostäder.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.