“De har full möjlighet att söka asyl i Sverige, Danmark och Tyskland”, säger inrikesminister Anders Ygeman (s) om kritiken att gränskontrollerna öppnar för flyktingsmugglare.
Kontrollerna kan leda till att folk väljer farliga vägar om de inte kan ta sig hit på annat sätt, säger Civil Rights Defenders chefsjurist John Stauffer. Samma gäller de som nu inte får passera Sverige för att ta sig vidare till exempelvis Norge eller Finland.
– De hittar andra vägar och risken blir att det blir med hjälp av smugglare eller på andra sätt farliga vägar, säger han.
Men inrikesminister Anders Ygeman (s) ser ingen anledning att oroa sig så länge asylrätten värnas.
– Att det införs gränskontroll hindrar inte någon från att söka asyl vid gränsen. Det finns därför ingen anledning att oroa sig för att människor kommer att utsätta sig för risker för att ta sig till Sverige. För den som saknar ID-handlingar och därför inte kan resa med färja är det fullt möjligt att komma till Sverige via Öresundsbron och söka asyl vid ankomsten. Däremot kan beslutet minska risken för att exempelvis ensamkommande flyktingbarn försvinner efter att ha kommit in i Sverige och hamnar utanför systemet, skriver han i ett mejl.
Abdul Alzrak, 41, från Syrien och hans familj blev avhysta från tåget i Malmö, när de var på väg till släkt i Norge, rapporterar Expressen.
–Jag vet inte varför vi blev avslängda. Det har inte varit några problem utom i Sverige, säger han till tidningen.
Anders Ygeman väjer för frågor om personer som, likt Abdul Alzrak, har anhöriga i Norge eller Finland och som nu får betydligt svårare att ta sig dit eftersom de inte kan resa genom Sverige.
Vad säger du om risken att de nu kanske kommer behöva ta farligare vägar för att ta sig till Norge? Fanns detta i åtanke när beslutet om gränskontroller togs?
– Det hade varit problematiskt om det innebar att deras rätt att söka asyl var hotad. De har dock full möjlighet att söka i asyl i exempelvis Sverige, Danmark och Tyskland, skriver Anders Ygeman och fortsätter:
– Familjeåterförening kan ske enligt vissa villkor genom Dublinförordningen. Enligt den kan en person få sin ansökan prövad i ett annat EU-land om personen i fråga har en familjemedlem som ha sökt eller beviljats asyl i det landet. Artiklarna om familjen syftar i första hand till att en familjs asylprocess ska hållas samman och inte delas upp på olika länder.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.