Uppsala Universitet. Foto: Tommi Bergman/Flickr.
Uppsala Universitet. Foto: Tommi Bergman/Flickr.

Satsningar på forskning som alliansregeringen gjorde underkänns av OECD i en ny rapport. I jämförelse med andra länder är Sverige allt mindre framgångsrikt.

Alliansregeringen satsade miljardbelopp bland annat ökade forskningsanslag till universiteten. Men enligt OECD:s rapport har satsningarna inte lett till några mätbara förbättringar av forskningsresultaten, rapporterar TT.

– Vi förstår vad man ville uppnå men i efterhand kan man konstatera att det inte riktigt fungerade som det var tänkt, säger Gernot Hutschenreiter, en av rapportförfattarna, till TT.

Pengarna som satsades har inte använts på det sätt det var tänkt, enligt OECD. Orsakerna ska bland annat vara brist på styrning, samordning och vision. Gernot Hutschenreiter efterlyser en strategi för hur forskningen i högre grad ska bidra med svar på hur Sverige kan möta samhällsutmaningar.

Näringsminister Mikael Damberg (s) är inte förvånad över OECD:s slutsatser.

– Det har varit ett problem att politiken kring innovation inte har hängt ihop. Räknar man på investeringar, hur mycket vi sätter in i systemet, är vi fortfarande väldigt framgångsrika. Men om vi räknar på hur mycket vi får ut, i forskning och innovation, är vi mer medelmåttiga. Andra länder har jobbat mer strategiskt, säger han.

Rapporten är en uppföljning på en studie som gjordes 2012. Där fastslogs det att Sverige är ett av världens bästa länder på innovation, men att utgifterna för forskning och utveckling i förhållande till BNP har sjunkit de senaste åren – när storföretag väljer att forska på annat håll.

Gernot Hutschenreiter säger att den bilden inte har förändrats och att andra länder de senaste åren varit mer framgångsrika än Sverige i sina forskningssatsningar. Något som också konstaterades i den förra studien.