Max 30 procent av biståndsbudgeten ska användas till flyktingmottagning nästa år. Det har regeringen beslutat.
I dag använder Sverige 20 procent av biståndsbudgeten till flyktingmottagande. Nu är det klart att max 30 procent av biståndet kommer att läggas på flyktingmottagande nästa år, rapporterar Sveriges Radio.
– Regeringen har nu kommit överens om att kostnader för flyktingmottagande inte ska överstiga 30 procent av biståndet, säger biståndsminister Isabella Lövin (MP) till SR.
Finansminister Magdalena Andersson (S) hade bett Utrikesdepartementet att utreda möjligheterna att ta upp till 60 procent av biståndsbudgeten till flyktingmottagande nästa år. Men nu stannar det på 30 procent, vilket innebär ungefär 13 miljarder kronor.
Den överenskomna procentsatsen innebär att Sverige i fortsättningen kommer att använda åtminstone 0,7 procent av BNI till verkligt bistånd till utvecklingsländer, vilket är FN:s rekommenderade biståndsnivå.
–Vi tittar på att kanske skjuta upp inbetalningar och utbetalningar till utvecklingsbanker som Världsbanken, vi försöker hitta områden där vi inte har intecknade avtal. Så vi vill inte bryta ingångna avtal, vi vill inte avbryta existerande verksamhet, säger Isabella Lövin.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.