Sjukfrånvaron ökar för både kvinnor och män. Sedan januari 2014 har sjukpenningtalet för kvinnor ökat med 20 procent.
Försäkringskassans senaste rapport visar att sjukfrånvaron fortsätter att öka. Ökningen syns i alla diagnoser, men inom psykiatriska diagnoser är den extra stor.
Regeringens mål är att sänka sjukpenningtalet (alltså antalet dagar per person, om alla sjuk- och rehabiliteringspenningdagar under ett år slås ut på alla försäkrade individer) från dagens 10,3 dagar till 9 dagar. Men Försäkringskassans nya prognos pekar i stället på att sjukpenningtalet år 2020 hamnar runt 13 dagar.
“Ska vi nå regeringens mål krävs därför att arbetsgivare och läkare kliver fram på ett helt annat sätt än i dag och att samhällets inställning till sjukskrivning förändras i grunden”, skriver representanter från Försäkringskassan på DN debatt på fredagen.
I september i år låg sjukpenningtalet, som har ökat sedan 2010, på 10,3 dagar. 13,5 för kvinnor och 7,2 för män. Det betyder att sjukfrånvaron för kvinnor har ökat med 20 procent och för män 16 procent, sedan januari 2014.
Även längden på sjukfallen fortsätter att öka, om än inte i samma takt som under 2014.
Försäkringskassan pekar på tre områden som måste förbättras för att minska sjukfrånvaron. Dels deras eget arbete, men även läkarnas och arbetsgivarnas ansvar.
“Arbetsgivarna behöver kliva fram och börja ta både sitt fysiska och psykosociala arbetsmiljöansvar på allvar. De har unika möjligheter att fånga tidiga tecken på ohälsa och vidta åtgärder för att undvika sjukskrivning helt och hållet”, skriver Försäkringskassan i DN.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.