Bild: Flickr/Kenny_lex och polisen
Bild: Flickr/Kenny_lex och polisen

Trots polisens höga arbetsbelastning det senaste året har skyddsombudens anmälningar om ohållbar arbetsmiljö till Arbetsmiljöverket halverats. Det visar Dagens Arenas granskning.

Larmen om polisens ohållbara arbetssituation duggar tätt. Hård kritik riktas mot den stora omorganisationen av myndigheten, vars främsta ändamål är att polisen ska komma närmare medborgarna genom att skapa arbetsgrupper med extra bra koll på specifika områden.

– Folk slår knut på sig själva. Vi omorganiserar myndigheten samtidigt som vi är under väldigt högt tryck. Det är en enormt hög arbetsbelastning och vi får inga extra personella eller ekonomiska resurser under förändringsarbetet. Men vi kan ju inte pausa en utryckning, säger polisens huvudskyddsombud Emma Cronberg.

Trots de många och allvarliga larmen har antalet anmälningar om ohållbar arbetsmiljö mer än halverats i jämförelse med förra året. Det visar Dagens Arena granskning av 66:a-anmälningar* från polisen till Arbetsmiljöverket.

– En 6:6a-anmälan är ett rop på hjälp. Det är hemskt olyckligt att skyddsombuden ska behöva ta till ett så kraftfullt verktyg, att arbetsgivaren inte har en plan för hur de ska hantera arbetsmiljöproblem utan att det måste gå via oss, säger Lise-Lotte Hamfelt, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket.

Hittills under året har polisen bara anmält sin arbetsgivare nio gånger. Under 2014 larmade polisen om ohållbar arbetsmiljö 23 gånger. Men det beror inte på att arbetsmiljön har förbättrats. Polisens huvudskyddsombud Emma Cronberg menar att de är så pressade att de inte ens har tid att anmäla ohållbar arbetsmiljö.

– Egentligen borde det vara fler än förra året för arbetsmiljön har försämrats. Men trots att hela polisen genomgår en omorganisation har vi inte fler skyddsombud eller mer resurser till arbetsmiljön, säger Emma Cronberg.

Omorganisationen innebär också att det många gånger är otydligt till vem de anställda ska vända sig om de har synpunkter på arbetsmiljön.

– Ofta är det även svårt att formulera problemet. Under en omorganisation är arbetsmiljöproblemen mer övergripande än grundläggande. Det är inte lika konkret som att skyddsvästarna inte är tillräckligt bra, säger Emma Cronberg.

Hon beskriver att många är frustrerade eftersom det finns ett glapp mellan ansvar och makten att göra något åt saken.

– Det är svårt att vidta åtgärder om man inte har ekonomiska resurser eller beslutsfattande befogenheter. Tydlighet är extra viktigt inom polisen med tanke på att vi är den rättsutövande myndighet som vi är, säger Emma Cronberg.

Hon tror att en mer övergripande aspekt är att poliser har en högre ribba än många andra samt att tystnadskulturen inom poliskåren är utbredd.

– Som polis ska du tåla en hel del. Det ligger inte i vår kultur att klaga, du vill inte ha det i din personliga akt. Vill du göra chefskarriär inom polisen är det en hämmande faktor, säger Emma Cronberg.

*Detta är en 6:6a-anmälan
När ett skyddsombud upptäcker brister i arbetsmiljön ska hen ställa krav på åtgärder från arbetsgivaren. Arbetsgivaren har då ett par veckor på sig att förbättra situationen. Om ingenting händer, i vissa fall efter upprepade krav från skyddsombudet, lämnar skyddsombudet en 6:6a-anmälan till Arbetsmiljöverket.