Sedan juli har det brunnit på 37 asylboenden. En fjärdedel av utredningarna har lagts ner. “I dagsläget ser vi inga kopplingar, men utredningsarbetet pågår fortfarande”, säger Ola Stoltz, Noa.
37 bränder på asylboenden sedan i juli. Det är polisens senaste siffra.
Ola Stoltz är sektionschef på polisens nationella operativa avdelning, Noa, och en av de som har en samordnande funktion i utredningarna av asylbränderna.
– Hittills har vi inte kunnat se några samband mellan bränderna, men det är något vi tittar på och det är för tidigt att fastslå att några samband inte finns, säger han.
I dagsläget pågår 28 utredningar medan nio har lagts ned. De allra flesta är rubricerade som mordbrand och några som förberedelse till mordbrand eller försök till mordbrand – rubriceringar som kan komma att förändras under förundersökingsprocessen.
Det finns även händelser som i dagsläget utreds som olyckshändelser.
I slutet av oktober gick polisen ut med att de skulle sätta in helikoptrar med värmekameror för att bevaka asylboenden. Expressen rapporterade att det rörde sig om fem stycken.
– Helikoptrarna används, men vi går inte in på i vilken omfattning. Det är svårt att svara på om de gett resultat, men de har nog stor brottsförebyggande effekt.
Han säger att helikoptrarna används i den dagliga övervakningsverksamheten och då även fungerat som tillsyn vid asylboenden i vissa områden.
I dagsläget finns det ett antal personer som är misstänkta för olika bränder, i olika misstankesgrader. Mer än så vill inte Ola Stoltz säga.
– Vi har inte heller kunnat hitta några kopplingar mellan hot på internet och faktiska bränder. Men vi går inte in på hur mycket vi tittar på internet.
Polisen har tidigare uppgett att en konkret operativ utredningssamordning av bränderna hade startats. I den ingår personal från gruppen grova brott, operativa ärendeanalytiker, kriminaltekniker, gärningsmannaprofilgruppen, personal från it-brottscentrum och personal från underrättelseenheten.
Ärendena utreds dock fortfarande i de respektive polisregionerna.
– Vi är ett antal personer som går igenom stor del av informationen och förundersökningar. Mer än så kan jag inte gå in på.
Ola Stoltz uppfattning är att det inte finns någon större hotbild mot asylboenden överlag, men att det förekommer bråk och misshandel mellan olika grupperingar inne på asylboenden.
– Sedan är det klart att det finns en viss hotbild även mot asylboenden där folk inte har flyttat in. Men det måste sättas i relation till hur stort antal boenden det finns.
Ola Stoltz säger att mellan från 2012-2014 i skedde det i snitt 21 bränder på asylboenden per år.
– Vi har i nuläget inte utrett det närmare, men det kommer vi nog att göra. Vad det har varit för typ av bränder i de fallen, säger han.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.