I dag röstas sannolikt den bortre gränsen i sjukförsäkringen bort. “Oerhört glädjande”, säger Carina Wellton, ordförande för Solrosuppropet.
2008 införde regeringen Reinfeldt det som kommit att kallas för stupstocken, i det nya sjukförsäkringssystemet.
Den innebär att individen vid en bestämd tidpunkt tvingas ut från sjukförsäkringen. Solrosuppropet är en ideell förening som argumenterar för att få bort stupstocken.
Regeringen och Vänsterpartiet är överens om att slopa den bortre gränsen i sjukförsäkringen och allianspartierna antas lägga ner sina röster.
– Om det röstas igenom så är det oerhört glädjande. Stupstocken har inte lett till att människor kommit tillbaka till jobb, utan att de blivit mer stressade och fattigare. Men innan det är klubbat tänker inte jag skåla. Vi har blivit besvikna så många gånger förut, säger Carina Wellton, ordförande för Solrosuppropet.
Hon är positiv till regeringens förslag om satsningar på rehabilitering, arbetsmiljö och insatser i tidiga skeden av sjukskrivningen.
– Många som hamnat i sjukförsäkringen har inte fått vettig rehabilitering under resans gång. Vi behöver ett annat tänkande där, det viktigaste är att det görs individuella bedömningar.
Förespråkare för den bortre gränsen i sjukförsäkringen argumenterar för att det är ett bra sätt för individen att komma tillbaka i arbete och inte fastna i sjukskrivning. Carina Wellton anser att det finns andra sätt att nå samma mål.
– Vi vill att man ska testa arbetsförmågan och att både det och rehabiliteringsinsatser ska göras tidigare än i nuläget. Men det borde inte finnas en strikt gräns för när sjukskrivningen ska vara slut, säger hon.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.