Häromdagen kom nyheten att 400 av 870 lägenheter i det nerslitna området Herrgården i Rosengård i Malmö har omfattande mögelskador, ofta kombinerat med kackerlackor, som kryper i ansiktet på barnen när de ska sova. Missförhållandena har varit kända i flera år, men ägarna, norska Acta Kapitalförvaltning, har fram till nu viftat undan krav på renovering. Det skulle hota avkastningen på de fastighetsfonder som man har fått aningslösa enskilda att satsa pengar i.
Acta Kapitalförvaltning är ett ökänt företag i finansbranschen. Säljmetoderna, att man till exempel bjuder välbeställda pensionärer på flotta middagar för att få änkan att satsa sin sista skärv i Actas fonder, har kritiserats. En flod av anmälningar kom under förra året till finansinspektionen från kunder, som känt sig lurade. Företagets grundare misstänks för insiderhandel.
Men också som fastighetsägare är Acta en ful fisk. Enligt Hyresgästföreningens tidskrift Hem & Hyra är företaget Sveriges sämsta hyresvärd. Konceptet är enkelt, och gäller inte bara Herrgården. Man lånar miljoner, köper starkt nedslitna hus, satsar inte ett öre, låter dem förfalla, hoppas att hyresgästerna inte vågar säga ifrån, tar ut höga hyror, som sedan blir rejäla överskott, varav några kronor sipprar ner till de sparare som satsat på fondandelar, utan att ha en aning om att Acta ägnar sig åt fastighetsspekulation. Det är en bild av det sjuka i vår tid.
Till det sjuka i vår tid hör också allmännyttans förfall. MKB, det allmännyttiga bostadsföretaget i Malmö, sålde för fem år sedan Herrgården, trots att man visste att här fanns omfattande renoveringsbehov, som de också säger sig ha påpekat för Acta. Men hur i glödheta kunde MKB tro att detta spekulationsbolag skulle åtgärda bristerna? Malmös socialdemokratiska kommunalråd Ilmar Reepalu säger till Sydsvenskan att han inte vill att MKB ska ta tillbaka Herrgården. "Det är ägarna som ska ta fram det kapital som behövs", menar han och låter förbluffande lik Maud Olofsson om Saab. Men om inte ens ledande socialdemokrater tror på kollektiva lösningar, hur ska man då kunna bryta den djupa vanmakt hyresgästerna i Herrgården och alla andra känner?
Fallet Herrgården visar också att det behövs ett rot-avdrag för att renovera miljonprogrammet, som socialdemokraterna krävt, men som Anders Borg sagt nej till. De borgerliga vill hellre göda villaägarna. Men blundar man för kackerlackorna bäddar man för nya oroligheter i Rosengård. För vart ska vanmakten ta vägen?
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.