På tisdagskvällen avsade sig SD i Stockholms landsting sin vågmästarroll i två tunga nämnder och gav all makt till alliansen – för andra året i rad. “Det hade varit annorlunda om vi varit rutinerade”, säger gruppledare Dan Kareliusson.
Under tisdagskvällens landstingsfullmäktige i Stockholm avsade sig Sverigedemokraterna sin vågmästarroll och allt inflytande i de två tunga nämnderna trafiknämnden och hälso- och sjukvårdsnämnden – för andra året i rad.
– Stockholms läns landsting styr över kollektivtrafik och hälso- och sjukvård för två miljoner invånare. De beslut som tas bör vara så brett förankrade som möjligt. Vi skulle gärna se blocköverskridande samarbete, men detta system tar bort alla incitament för samarbete, säger Erika Ullberg (S), oppositionslandstingsråd.
I praktiken innebär det kontroversiella systemet att SD godkänner samtliga alliansförslag i nämnderna i ytterligare ett år framöver i ett enda slag.
“Är det inte ett slags manipulering av valresultatet?” frågade sig Jan Turvall, lektor på Göteborgs universitet och expert på förvaltningsrätt och kommunalrätt, igår.
Arkitekten bakom det kontroversiella systemet, finanslandstingsråd Torbjörn Rosdahl (M), håller inte med.
“Det problem vi har är att Socialdemokraterna arbetar aktivt för att ge SD mer makt i landstingets viktigaste nämnder. I svåra politiska lägen måste vi alla ta ansvar för vad som är bäst för medborgarna.”, skriver han i ett mejl till Dagens Arena.
Enligt SD:s gruppledare Dan Kareliusson är anledningen till att de inte vill ha vågmästarrollen att det är ont om tid för deras ledamöter att sätta sig in i de båda nämndernas frågor.
– I fullmäktige har vi kvar vår vågmästarroll. Det kanske hade varit annorlunda om vi varit rutinerade men nu är det så att det läggs ett väldigt ansvar på våra ledamöter att fälla avgörande i nämnderna, säger han.
Är det ett för stort ansvar för en enskild ledamot?
– Ja, de andra har ju uppbyggda organisationer i nämnderna och det har inte vi. Vi är tveksamma till att vi i vartenda ärende ska sitta och avgöra, säger Dan Kareliusson.
Ert beslut innebär i praktiken att ni röstar med alliansen i dessa nämnder i ett år framöver. Era väljare har ju gett er mandat att styra, vad tror du att de tycker?
– Det kommer i alla fall inte tas så stora beslut, de tunga besluten tas i fullmäktige. De som påverkar väljarna mest. Vi är väl medvetna vad som händer och sker och har insyn i nämnderna.
Så ni vill följa verksamheten men inte ta några beslut?
– Absolut.
En sak som alliansen har drivit igenom med hjälp av den här utslagsrösten är ju nedskärningar i busstrafiken. I er programförklaring står det att ni vill satsa på kollektivtrafiken, hur går det ihop?
– Det har inte med det att göra. Det viktigaste är att bussen kommer fram i tid. Så är det inte i dag. En buss har inget värde om den inte kan frakta många människor.
Ni hade kunnat stoppa detta om ni inte hade avsagt er vågmästarrollen. Drabbar inte indragna busslinjer era väljare?
– Ah. Men det är inte vårt fel att busslinjer dras in, utan alliansen som inte lägger ner projekt som kostar mycket pengar. Vi hade inte velat begränsa bussarna, men vår budget gick inte igenom. Det är inte vårt fel.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.