Bemanningsbolag hyr ut läkare via dotterbolag trots att moderbolaget har ramavtal med landstinget. “Landstingen förstår ibland inte hur det går till. De ser det bara som en komplott från vår sida”, säger Olof Ljunghusen, vd för Lilab.
Samtidigt som kostnaderna för stafettläkare ökar, växer bemanningsbranschen som förser sjukhus och vårdcentraler med personal så det knakar. 2011 omsatte bemanningsföretagen inom vård 935 miljoner. 2014 låg omsättningen på 1,7 miljarder, enligt bransch- och arbetsgivarorganisationen Bemanningsföretagen.
I själva verket handlar det om mer än så. Bemanningsföretagen organiserar nämligen bara en liten del av alla vårdbemanningsföretag i Sverige, ungefär 60 stycken. Samtidigt finns det enligt Skatteverket flera tusen andra små vårdbemanningsföretag, som främst utgörs av enskilda stafettläkare med F-skattsedel.
Till skillnad från andra bemanningsbranscher är nämligen läkarna sällan anställda i bemanningsbolagen. Detta gör att en och samma stafettläkare ofta är kopplad till flera bolag. Detta gör att stafettläkarna kan spela ut bemanningsbolagen mot varandra.
Stafettläkaren Peter Bistoletti berättar att han i dagsläget är knuten till tre-fyra bolag. Och det är inte ovanligt att han får förfrågningar från flera bemanningsföretag om precis samma vikariat.
– Då väljer jag förstås de som betalar bäst, säger han.
Olof Ljunghusen, vd för bemanningsföretaget Lilab, berättar att det händer att man hyr ut doktorer – till ett högre pris – via dotterbolaget Allvård Semaforen, trots att Lilab har ramavtal med landstingen.
– Landstingen förstår ibland inte hur det går till. De ser det bara som en komplott från vår sida. Men det är doktorerna som styr detta. Om vi inte går med deras krav vänder de sig till ett annat bolag. Vi kan inte tvinga dem att jobba på våra sämre betalda ramavtal, säger han.
Olof Ljunghusen anser att landstingen delvis är ansvariga för att situationen ser ut som den gör, i och med att de – naturligtvis – eftersträvar ramavtal med så låga ersättningar för som möjligt.
– Effekten blir att det blir jättesvårt att bemanna på ett sådant avtal. Då riskerar landstinget att öppna upp för dyra lösningar med direktupphandling.
Om ni ändå inte tror att ni kan leverera till det pris som landstingen föreslår, varför tecknar ni då ramavtal med dem?
– Det är en bra fråga, jag tror att de flesta bemanningsbolag resonerar som jag. Förmodligen är det bättre att ha ett ramavtal än att inte ha ett ramavtal alls till att motsatsen är bevisad.
Hur menar du då?
– Man vill ju gärna ha det där ramavtalet. Trots allt kanske det går att bemanna på det. Vår affärsidé är ju att hyra ut personal.
Mer om stafettläkarna: Läs Magasinets Arenas granskande reportage “Så blev det för dyrt att bli sjuk i Sollefteå” här.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.