Nya siffror från Arbetsförmedlingen visar att arbetslösheten fortsätter att minska. Men bara för vissa. För långtidsarbetslösa och personer födda utanför Europa ökar arbetslösheten.
Arbetslösheten fortsätter att minska för personer födda i Sverige och Europa, visar Arbetsförmedlingens nya siffror. För personer födda utanför Europa har utvecklingen under 2015 varit den motsatta, bland annat beroende på att allt fler nyanlända skrivit in sig på Arbetsförmedlingen.
Även antalet personer som varit arbetslösa mer än sex månader har ökat under fjolåret. I den gruppen är utomeuropeiskt födda överrepresenterade.
Utvecklingen mot en alltmer tudelad arbetsmarknad är inget nytt. Men Göran Zettergren, chefsekonom på TCO ser en ny trend.
– Traditionellt brukar hög efterfrågan på arbetskraft dra med sig ungdomar och utrikes födda. Men dessa siffror visar att utrikes födda inte har hängt med det senaste året, säger Göran Zettergren.
Han är osäker på anledningen till det men pekar på att utvecklingen på arbetsmarknaden inte är en konsekvens av de senaste månadernas stora inflöde av flyktingar.
– Det är gamla försyndelser som vi inte lyckats lösa. Exempelvis etableringstiden som har varit lång under fler år. Nyanlända har tvingats vänta länge på att få en kommunplacering och börja lära sig svenska. Sfi:n har varit kraftigt underdimensionerad, säger Göran Zettergren.
Alliansregeringen införde många generella subventioneringar som sänkt restaurangmoms och ungdomsrabatt. Dyra lösningar som gav få jobb.
– De har den nya regeringen slopat i stora delar, men den har inte mött upp med något som ersätter. Snabbspår är jättebra men hjälper bara en välutbildad minoritet. Det vi behöver är ännu större satsningar på svensk- och yrkesutbildning som träder in i ett tidigt skede. De förslag som jag sett hittills är marginella för att råda bot på den tudelade arbetsmarknaden, säger han.
Samtidigt har regeringen öppnat upp för utökade rut-avdrag.
– Det är en effektiv men mycket dyr åtgärd. Att ha någon som städar med rut-avdrag kostar staten nästan lika mycket som att ha någon som städar i hemtjänsten – man skulle kunna anställa dem direkt i stället, säger Göran Zettergren.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.