Kommunals medlemmar rasar mot fackpamparnas lyxkonsumtion. Men Aftonbladets granskning är också mumma för fackhatarna.
För bara en vecka sedan kunde Kommunal stoltsera med en av de största medlemsökningarna bland LO-förbunden. Och inför avtalsrörelsen har förbundet kraftfullt drivit krav på jämställda löner med en särskilt satsning på undersköterskorna. Säga vad man vill om strategin, men den konfrontativa linjen har gett fackförbundet stort genomslag i opinionen.
En undersköterska tjänar drygt 20 000 kronor i månaden. Runt 15 000 efter skatt. Av dem går fyra-fem tusen till Kommunals medlemsavgift och a-kassa varje år. Det är inte bara undersköterskors löner som är undermåliga – mångas arbetsmiljö är katastrofal.
När det nu visar sig att Kommunals ledning lägger medlemmarnas pengar på lyxresor och exklusiva matvanor är det knappast förvånande att de rasar. Medlemsavgifterna ska självfallet gå till att företräda medlemmarna, driva politik och opinion.
”Fy fan! Funderar redan idag på att gå ur Kommunal! Här betalar man avgift månad efter månad för vad? Ingen hjälp eller stöd ger ni, utan numera är ni på arbetsgivarens sida. Vi vårdpersonal går på knäna med låg bemanning och usla scheman. Förjävligt när man nu får reda på vart våra pengar tar vägen!!, skriver en medlem i Kommunals kommentarsfält på Facebook.
”Är detta sant så ska våra högsta styrande i Kommunal ta sig en allvarlig funderare på att omedelbart avgå! Vad ska en facklig organisation äga krogar för? Vi som sliter längst ner i herarkin, arbetsplatsombud och lokal avdelningar baxnar!”, skriver en annan.
En högst berättigad ilska. Kommunals hantering av medlemspengarna är ett svek utan nåde.
Men Aftonbladets granskning är också mumma för fackhatarna. Snart går Kommunal in i en avtalsrörelse där de borgerliga rösterna för lägre löner växer sig allt starkare. Inte sällan används de många nyanlända som ett slagträ i debatten. Lägre löner är det sista anställda inom vården behöver.
Men det är ett skadeskjutet Kommunal, som kommer få stora problem med att opinionsbilda kring sin konfrontativa linje, som går in i avtalsrörelsen.
Kassören Anders Bergström har hittills fått bära hundhuvudet. Om Kommunal ska rädda det sannolikt minimala förtroende som finns kvar och stoppa det mediala drev som är i vardande måste Annelie Nordström lägga sig platt och be om förlåtelse. Nu.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.