Rekordmånga är inskrivna i fas 3 när systemet efter nästan tio år nu avskaffas. Trots stoppet kommer sysselsättningsplatserna finnas kvar och hittills har bara 67 personer fått en extratjänst.
Den 1 februari stoppas inflödet till fas 3. Det är då förordningen ändras och därmed skrotas samtliga faser i jobb- och utvecklingsgarantin.
Avvecklingen av fas 3 – även kallat sysselsättningsgarantin – påbörjades emellertid redan i höstas. I augusti blev det möjligt för långtidsarbetslösa i fas 3 att studera på högskola, folkhögskola och Komvux med bibehållet aktivitetsstöd. Och från den 2 november infördes systemet med extratjänster, jobb med kollektivavtalsenlig lön som i första hand ska ersätta fas 3-platserna.
I dagsläget har 67 personer runt om i Sverige fått en extratjänst och omkring 370 personer har gått över till studier.
Men att inflödet till fas 3 stoppas betyder inte att sysselsättningsplatserna försvinner, något som Dagens Arena avslöjade i höstas efter att ha tagit del av interna dokument från Arbetsförmedlingen.
I dag befinner sig rekordmånga personer i jobb- och utvecklingsgarantin tredje fas, drygt 39 000. Omkring 24 000 av dessa personer är anvisade till en sysselsättningsplats. Resterande är “internt placerade”, vilket till exempel kan innebär att man söker jobb, står under utredning eller deltar i arbetsmarknadsutbildning.
– Den som har en sysselsättningsplats vid övergången och där det fungerar bra får givetvis vara kvar. Vi går inte ut och bryter en bra placering innan vi hittar något bättre. I teorin kan vi ha personer ute på sysselsättningsplats i två år till, säger Susanne Engberg, sektionschef på Arbetsförmedlingens programenhet.
Enligt Susanne Engberg har man lokalt påbörjat arbetet med att ta fram extratjänster, som i stor utsträckning är tänkta att förläggas till den offentliga sektorn.
– Arbetet har påbörjats men det kan ta lite tid. Nu handlar det om ett anställningsförfarande, då går det inte lika snabbt.
Senast den 31 januari 2018 ska avvecklingen av alla sysselsättningsplatser vara genomförd. Under 2016 räknar Arbetsförmedlingen med att snitt 3 400 personer ska få ett extrajobb, under 2017 drygt 12 400 personer.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.