För unga som är utan sysselsättning under ett år ökar risken för arbetslöshet tio år senare med 57 procent. Dessutom är lönenivån för gruppen avsevärt lägre.
Antalet unga som varken arbetar eller studerar, så kallade NEETS, fortsätter att minska. Andelen har sjunkit från 7,2 procent 2014 till 6,7 procent 2015 enligt SCB:s arbetskraftsundersökning som publicerades på torsdagen. Det är en positiv utveckling, eftersom att stå utan sysselsättning som ung verkar påverka risken för arbetslöshet, men även lönenivån, senare i livet.
I en ny rapport från SCB har tre forskare undersökt hur det går för unga senare i livet som under en period varken arbetat eller studerat.
Studien visar att unga mellan 20 och 25 år som varken arbetade eller studerade under ett års tid mellan 2001 och 2003, löpte 57 procent högre risk att vara utan jobb tio år senare jämfört med jämngamla som under samma period hade ett arbete eller studerade.
Den negativa effekten tilltar om personen varken studerat eller arbetat alls under perioden 2001-2003. Då var risken för arbetslöshet mer än dubbelt så hög.
Även lönenivån påverkades, visade studien. Unga som under ett år varken studerat eller arbetat hade elva procent lägre årsinkomst än kontrollgruppen, eller 14,7 procent om det gällde hela tidsperioden 2001-2003.
Det finns flera olika tänkbara förklaringar till skillnaderna, förklarar Fredrik Andersson, en av rapportförfattarna. Dels kan det bero på att individen som varken studerar eller arbetar tappar färdighet och kompetens, dels att individen ändrar sitt sökbeteende.
– Har du varit borta från arbetsmarknaden kan du känna dig tvingad att acceptera ett jobb snabbare. Vilket kan innebära att du tar ett jobb under din kompetensnivå och därmed får en lägre lön, säger Fredrik Andersson.
Frånvaro från studier och jobb kan också påverka arbetsgivaren.
– Om två likvärdiga personer söker samma jobb, varav den ena varit borta från arbetsmarknaden under en tid, så är det troligare att arbetsgivaren väljer den som inte varit borta.
Vilken av dessa förklaringar som spelar in är omöjligt att veta från studiens resultat, då man utgått från registerdata.
– Studien ger en fingervisning om hur det ser ut. Vi har ingen möjlighet att kontrollera varför lönerna är lägre. Eventuellt kan det också finnas andra förklaringar.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.