Erbjud varken skolgång eller särskilda boendeplatser för EU-migranter. Det anser regeringens nationella samordnare Martin Valfridsson.
I dag överlämnade Martin Valfridsson, den nationella samordnaren för utsatta EU-medborgare, sin slutrapport till regeringen.
Valfridsson uppskattar att mellan 70 och 100 barn till utsatta EU-medborgare befinner sig i Sverige. Barnen finns framför allt i de kommuner som erbjuder barn skolgång eller tillgång till härbärgen och matserveringar.
– Jag tycker inte vi ska uppmuntra den här gruppen att ta med sina barn till Sverige, säger han.
Därför borde inte kommuner erbjuda barn skolgång, utom i vissa undantagsfall.
Han vill inte heller att kommuner ska erbjuda särskilda boendeplatser för de utsatta EU-medborgarna.
– Upplåter man kommunal eller privat mark för boende uppstår nya svårigheter. Samhället som helhet bidrar till att återupprätta de slumsamhällen vi arbetat intensivt med att få bort.
Valfridsson säger också att han inte tror att man hjälper människor långsiktigt genom att skänka pengar till de som tigger i Sverige. I stället tycker han det är bättre att skänka till organisationer som arbetar på plats i exempelvis Rumänien och Bulgarien där de flesta utsatta EU-medborgare kommer ifrån.
Att förbjuda tiggeri tror emellertid Martin Valfridsson inte är någon bra lösning.
– Historiskt sett är det ett undantag till att vi inte har ett tiggeriförbud i Sverige. Men att kriminalisera att be om hjälp för mig blir det principiellt konstigt, säger han.
I sin rapport föreslår Martin Valfridsson att länsstyrelserna ska få i uppdrag att sprida kunskaper och goda exempel i sin region, samt skapa en lägesbild. Länsstyrelsen i Stockholm ska i sin tur inrätta en rådgivningsfunktion dit kommunerna kan vända sig.
Antalet utsatta EU-medborgare som kommer till Sverige har ökat de senaste två åren. Våren 2014 uppskattade SKL att 2100 utsatta EU-medborgare befann sig i Sverige. I november 2015 var antalet 4 700, enligt polisen.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.