Det råder stor brist på socialsekreterare. Till och med bemanningsföretagen har svårt att få tag i socionomer, enligt facket.
I dag presenterade Arbetsförmedlingen ny statistik över yrken där efterfrågan är stor. Ett av de yrken det råder störst brist på är socialsekreterare, som nu ligger i topp 20 på myndighetens lista över bristyrken.
Underskottet har lett till att kommuner tvingas anlita socialsekreterare via bemanningsföretag, vilket blir betydligt dyrare jämfört med att anställa personal.
Inom socialtjänsten anlitar sju av tio kommuner bemanningsföretag för att täcka upp behovet av personal, enligt en undersökning från Akademikerförbundet SSR. Även branschorganisationen Bemanningsföretagen har märkt av att allt fler företag hyr ut socialsekreterare.
– Vi har inget emot att man använder bemanningsföretag om man har tillfälliga toppar, men kommuner har ju använt det här istället för att ge grundläggande bra arbetsvillkor, säger Camilla Sköld, socialpolitisk chef på SSR.
Men enligt Camilla Sköld är bristen nu så stor att även bemanningsföretagen har svårt att få tag på socionomer.
– Nu får kommunerna inte ens in folk genom bemanningsföretagen. Det är extremt svårt att rekrytera just nu, säger hon.
Anledningen är dels dåliga arbetsvillkor, dels hög arbetsbelastning. Enligt en enkätundersökning som facket gjort uppger 70 procent av socialsekreterarna att det är hög personalomsättning på deras arbetsplats. Nästan hälften uppger att man inte klarar kvaliteten och rättsäkerheten i arbetet.
– Kontentan är att socionomerna flyr den här verksamheten, de söker sig till andra områden.
Enligt Arbetsförmedlingen beror personalbristen bland annat på ökningen antalet asylsökande.
– Det är klart att situationen är ansträngd nu med många ensamkommande flyktingbarn. Men verksamheterna gick på knäna långt innan dess, säger Camilla Sköld.
SKL håller nu på att undersöka hur rekryteringen av socialsekreterare fungerar ute i landets kommuner. Undersökningen väntas bli klar i slutet av februari.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.