Att "frysa löner" låter bättre än att "sänka löner". Det tror i alla fall kommunalrådet Elizabeth Peltola (C) i Älmhult när hon föreslår så kallade frysta löner till kommunens anställda. Men alla förstår att en frysning i praktiken är en sänkning eftersom ingen hänsyn tas till inflationen. Det som kritikerna av IF Metalls lönesänkningar befarade kom snabbare än väntat. Lönesänkningar marknadsförs nu som lösningen på den ekonomiska krisen. Alla tycks ha glömt bort keynesianismen på en vecka.
Hotet om arbetslöshet och hotet om lägre löner ställs nu mot varandra. Antingen förlorar du jobbet eller så går du med på en lönesänkning. "Är det bättre att kicka folk?", frågar Svenska Dagbladet Kommunals ordförande Ylva Thörn. Hon svarar: "Det finns inga garantier för att Älmhults kommun inte säger upp personal ändå." Ylva Thörn har helt rätt. Förslaget kommer ur en ansvarslös högerpolitik, som inte heller kan garantera jobben.
Löner handlar om vad ens arbete är värt. Det är allmänt känt att Kommunal-medlemmarnas löner inte motsvarar deras arbete. Och nu ska de bli lägre om Elizabeth Peltola i Älmhult får bestämma. Visst känns stämningen igen från 1990-talets krisår när offentliganställda fick sparken när det skulle sparas pengar. Färre fick göra det jobb som fler brukade göra. De åren har resulterat i slitningsskador hos personal och vård och omsorg som inte fungerar som den borde. Nu är det babyboom och befolkningen blir äldre. Det är uppenbart att personal behövs. Så vad är lösningen? Högerns är att vägra betala vettiga löner, med hänvisning till att skatteintäkterna är lägre.
Sverige har en av världens mest könssegregerade arbetsmarknader. Hela 80 procent av Kommunals medlemmar är kvinnor. Kvinnor jobbar mera deltider, är mera föräldralediga och mera sjukskrivna i förhållande till män. Så i praktiken innebär det att kvinnor inte bara har lägre löner i förhållande till män. Kvinnor har också lägre a-kassa, lägre sjukersättning och lägre pensioner i förhållande till män. En sänkning av Kommunalarnas löner skulle på längre sikt innebära att kvinnors hela livsekonomi blir lidande.
Finns det en lösning i sikte? Högerregeringen har satsat på skattesänkningar för hög- och medelinkomsttagare. Vad vi behöver är dock inte någon hundralapp mer i plånboken men vård, skola och omsorg som fungerar och där de anställda får rimliga löner. Sveriges Kommuner och Landsting vädjade för flera månader sedan om statsbidrag till kommuner. Regeringen har fortfarande inte hörsammat detta.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.