En sak har alla forskare gemensamt. De arbetar inom en bransch som bygger på förtroende.

Karolinska institutets rektor Anders Hamsten meddelade i lördags att han ställer sin plats till förfogande. Detta eftersom han enligt egen utsago »gjort en närmast total felbedömning« av den skandalomsusade kirurgen Paolo Macchiarini.

Upptakten till Hamstens avgång var Dokument inifråns dokumentär Experimentet, om Paolo Macchiarini, verksam vid Karolinska institutet och sjukhuset.

Kirurgen ägnade sig åt experimentell kirurgi, där han opererat in plastluftstrupar* i sina patienter, som i de flesta fall ledde till döden. I övriga fall ledde det till grova skador. Forskningsprojektet har kantats av falsifierade resultat och bristande etikprövningar.

I en intern utredning under 2015 fann utredaren Bengt Gerdin att det rörde sig om så kallad oredlighet i forskningen – forskningsfusk. Karolinska institutets ledning höll inte med, och Macchiarini fick gå fri. Däremot pågår en polisutredning gentemot Macchiarini, under rubriceringen grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppskada.

Det är oerhört allvarligt. Inte nog med att människor utsatts för död och lidande, förtroendet för svensk forskning vacklar.

Men hela ärendet är en härva.

Högskole- och forskningsminister Helene Hellmark Knutsson menar att ansvaret för att förhindra fusk i forskningen är upp till universitetet. Det är sant, men det förhindrar inte att regeringen bistår till att en extern utredning kommer till stånd, när fusk av den här digniteten uppdagats.

Ministerns nytillträdda statssekreterare Karin Röding var dessutom universitetsdirektör på Karolinska institutet när Paolo Macchiarini anställdes.

Ordförande för Karolinska institutets styrelse är den tidigare högskoleministern Lars Leijonborg.

Styrelsen har tillsatt en egen granskning, som kan landa i kritik mot uppdragsgivaren. Leijonborg tycker inte att det är några konstigheter, då allt annat skulle strida mot lärosätets autonomi.

Det har inkommit en anmälan till Universitetskanslersämbetet för att granska ärendet. Universitetskanslern Harriet Wallberg var rektor på Karolinska institutet under samma tid som Macchiarini anställdes.

Wallberg kommer inte att delta i granskningen av Karolinska institutet, men det är en minst sagt knepig sits för Universitetskanslersämbetet.

Forskningsmetodiken ser väldigt olika ut inom olika discipliner, men en sak har alla forskare gemensamt: de arbetar inom en bransch som bygger på förtroende. Det gäller medicin så väl som ungersk litteratur.

Etikprövning, oberoende och korrekt redovisning av forskningsresultat är grundbultar för doktorander, docenter och professorer. Utan detta riskerar forskning att inte bli mer än en dyr lekstuga, ibland med fara för människors liv.

Macchiariniaffären har allvarligt försvagat förtroendet för svensk forskning i allmänhet och Karolinska institutet i synnerhet.

Turerna kring Macchiarini internt på Karolinska institutet, och de i ärendet oturliga tjänstetillsättningarna på myndigheten och regeringskansliet, förbättrar inte situationen.

En extern granskning måste därför till. Därefter kan förtroendet för Karolinska institutet börja byggas upp igen.

 

*ÄNDRAT 16 februari kl 12:57. I en tidigare version stod det plaststruphuvuden i stället för det korrekta plastluftstrupar.