Bland det första jag kollar upp när jag besöker en ny stad i USA är var de stora bokpalatsen ligger. På Barnes & Noble hittar du ett brett utbud av böcker, tidskrifter och den lokala upplagan av tidningen Time Out, fik och oftast gratis trådlös uppkoppling.
Det blir dock glesare mellan bokpalatsen. Den stora kedjan Borders har klappat igen helt. Många kunder gör nog som jag: Beställer från Amazon direkt hem (avgiftsfritt till Sverige via Amazon i Storbritannien numer), eller till en amerikansk adress (för vidare transport hem i resväskan).
För egen del brukar jag även handla något på de oberoende bokaffärer som du alltid hittar i amerikanska städer. Mina inköp under den här resan sparar jag till Kramerbooks i Washington DC, eftersom jag alltid har fått utmärkt service där och blir olycklig vid tanken på att affären en dag skulle slå igen.
I Chicago har jag redan sprungit på en rad oberoende bokaffärer. Ett exempel är After-Words i det centrala området Near North, samt Quimby’s (mycket serier och fanzines) och Myopic Books (snarast ett antikvariat) i det trendiga området Wicker Park (ett slags mini-Williamsburg, för er som kan svenskstaden New York).
Ett särskilt omnämnde måste även utgå till Reckless Records som är en fantastisk skivbutik i den gamla skolan.
En svår fråga som jag ställde mig själv är vilka fem böcker som jag skulle vilja rekommendera till er som har börjat följa den här bloggen. Som en uppvärmning för den intresserade inför höstens val, alltså. Från höften:
- ”All the King’s Men” av Robert Penn Warren. En riktigt läsvärd amerikansk, politisk roman som kretsar kring den fiktive guvernören Willie Stark. Historien har dock inspirerats av den färgstarke populisten och politikern Huey P. Long från Louisiana, som sköts ihjäl i delstatsparlamentet 1935. Dessutom har boken en journalist (Jack Burden) som berättare. Grundkurs i hur politisk makt fungerar och korrumperar.
- ”What it takes” av Richard Ben Kramer. Handlar om presidentvalet 1988 och vad som krävs för att vinna – och är alltjämt den bästa beskrivningen av en presidentvalskampanj. Fina personporträtt och starkt om politikens villkor.
- ”The boys on the bus” av Timothy Crouse. USA är som bekant ett ojämlikt land där demokratin har stora brister. Politik rapporteras i strömlinjeform av manliga reportrar. Med valkampanjen 1972 som fond levererar Crouse en underhållande kritik av det som har kommit att kallas ”pack journalism”.
- ”The right nation” av John Micklethwait och Adrian Wooldridge. Två brittiska journalister från The Economist förklarar det starka konservativa USA som så många européer missförstår och raljerar över. En utmärkt bok, fast det måste sägas att Martin Gelin nu har skrivit ett motsvarande standardverk på svenska (”Den amerikanska högern).
- ”The argument” av Matt Bai. Efter att ha läst om högerns USA är det dags för den andra sidan. Bokens undertitel är talande: ”Billionaires, Bloggers, and the Battle to Remake DemocraticPolitics”. Här får du en bild av hur det Demokratiska partiet reste sig i skärningspunkten där dollar möter nätet och nya strategier.
Som sagt, en lista från höften. Vilka böcker om amerikansk politik har du läst och vill rekommendera? Kommentarsfältet är öppet.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.