Debatten om de sänkta ingångslönerna tar inte slut. Nu har även Saco gett sig in i den.
Budskapet från akademikernas centralorganisation är tydligt: politiker har inte i lönebildningen att göra.
Saco ser inte sänkta ingångslöner som en väg framåt för ökad integration. Göran Arrius, ordförande för Saco, skriver på DN debatt:
»Saco:s utredare har nyligen gått igenom det samlade forskningsläget på området och slutsatsen är att vi vet mycket lite om effekterna av sänkta lägstalöner. De satsningar som gjorts på senare tid för att sänka arbetsgivarnas kostnader tyder snarare på att det inte är lönerna som är problemet.«
Kostnaderna för att anställa de som står längst ifrån arbetsmarknaden är alltså inte det som är problemet. Snarare kanske det är så enkelt att arbetsgivare, i valet mellan att anställa någon som är etablerad på arbetsmarknaden och någon som inte är det, väljer den förra.
Det kan handla som saker som referenser, branschkunskaper och erfarenhet av svensk arbetsmarknad som gör att unga och nyanlända har svårt att ta sig in på svensk arbetsmarknad. Det är »säkrare« att anställa någon som inte är helt ny på arbetsmarknaden.
Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna, som alla vill lagstifta om löner, verkar helt ha tappat förtroendet för den modell som så länge hållit Sverige starkt – den svenska modellen. Och visst kan det vara jobbigt för politiker att behöva stå vid sidan om när så stora frågor som lön och villkor på arbetsmarknaden förhandlas fram.
Arbetsmarknadens parter har under snart hundra år kunnat lösa otroligt svåra frågor för svensk arbetsmarknad vid förhandlingsbordet. Parterna har ännu inte haft möjlighet att sätta sig ner för att prata om hur de kan bidra till en förbättrad integration.
Hotet om lagstiftning riskerar att lägga sig som en våt matta över de diskussionerna. Jan Björklund, Annie Lööf och Ebba Busch Thor måste ha förtroende för att arbetsgivarorganisationer och fackförbund kan lösa frågan om integration utan politikens inblandning.
Så lyssna på Göran Arrius, politiker. Håll er borta!
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.